Ahad, Mei 03, 2009

3 HARI 2 MALAM DI MELAKA BANDAR BERSEJARAH.

Salam Blog..Maaf ..3 hari saya tak menulis..bukan ape...nak menikmati sepenuhnya percutian 3 hari 2 malam di Melaka.Hari nie barulah ade kelapangan untuk menulis..rasanya lebih kepada perkongsian pengalaman manis di MELAKA..tempat lahirnya HANG JEBAT...Kongsi cerita ini saya akan titipkan mengikut hari percutian agar ia lebih terperinci dan yang penting menarik....Jadinya...kita kongsi ye sesama cerita Kami ' Rombongan Hang Tuah ( Abang Aminur Rashid)' menjejak sejarah...

HARI PERTAMA.(JUMAAT)
Awal pagi lagi dah bangun. Siap2 nak berangkat ngalahkan orang nak pergi haji. Janji ngan Tun Teja kul 8 dan kat umeh die tapi gara2 Hang Nadim ( Salleh) kami terlewat..mane taknyer..di datang ngan kude padi...( motor antik yang bleh derma kat muzium ). Tapi syum aje..cos nak pastikan Salleh sronok bercuti. Bertemu di warung roti canai, penaja rasmi sarapan pagi kami. Bertolak..aku jadi pemandulah ...ape lagi...dengan syarat semua dalam kete mesti melalak menyumbangkan lagu..tu jer carenye untuk ilangkan ngantuk..Salleh mula2 malu..lame2 sore die jer yang menyakitkan telinge..Isteri dan Montel..maintain..backup singer...Aku..ANUAR ZIR...buat konsertlah ape lagi...rasenye 200 lagu aku nyanyi tanpa henti.

Sampai Melaka tempat pertama kami kunjungi...ZOO MELAKA..ape lagi seronok sakanlah kami..jumpe kengkawan yang lama tak jumpe.

Jejak KasihPemandu Pelancong
Sedara

Comel betul..hajat nak tengok ZIRAFAH terlaksana juga..rase nak bele lah.. Satu jer binatang yang hajat nak jumpe tak jumpe...BABI....agaknye kene perintah berkurung sebab kes SELSEMA BABI...sian...
Montel Sedang Memberi Penerangan Kepada Pelancong Tentang Selsema Babi
Ape2 pun enjoi sangat..walaupun dicutikan sembahyang Jumaat ( musafirlah)..Nak lawat taman buaya...tak payahlah..dah biasa tengok kat SKI..kat blakang kretepun spesis buaya..buaya Montel dan buaya Salleh. Ammar...jadi teman setia...aku dah macam pemandu pelancung..menjawab setiap pertanyaan yang kadang2 aku tak mampu nak faham..tapi cuba jawab walaupun salah.. Budak kecik nie dah banyak cakap sekarang nih...

Pas pegi ZOO kite orang jalan2 Bandar Hilir..tahu tak fakta yang menyatakan MELAKA negeri terkecil di MALAYSIA tu salah..Yang buat peta MALAYSIA tu salah lukis...tak caya tanye Salleh...Punyerlah besorrrrr...Hang Tuah dan Tun Teja cari tempat beradu dari yang paling miskin sampailah kat tempat orang2 kaya menginap. Orang Penjara pun dah maju dah..taknak duduk dalam penjara..sibuk2 plak tido kat hotel..mangsanya kami..duduk kat jeti..tunggu orang seberang turun kapal. Sempat gak kite orang minum2. Anak2 Daus,Karim, Salleh, Montel dan Isteri setia menunggu khabar baik dari Tun Teja...Hampa..semua penuh...So ..takde rezeki nak berangan jadi orang kaya tido kat hotel..tapi sebenarnye kami lebih sronok tido kat umah ATOK...ala2 kampung...Kami terus ke umah Atok ( Bapa Hang Tuah, Mertua Tun Teja)..agak lewatlah sampai tapi sempat gak merayau kat tepi pantai tengok MATAHARI TERBENAM..Cantik sungguh ciptaan ALLAH..Tengok ombak ..tengok AMMAR main air...teringin tapi mak AMMAR bawak baju..Isteriku tak bawak..HUHUHU....
Pastu balik umah Atok..Tengok Atok gaya macam ASKAR...takuttttt...tapi rupenyer..atuk nie peramahlah....Petang tu sempat si AMMAR buat lawak...Die bawak aku blakang umah..bleh plak di perkenalkan kat aku....' Cikgu Wazir...nie ayam....kat sana lagi banyak ayam....ha..yang tu mak die..' Pandai2 jer di kate tu mak ayam...So..petang tu abih mase melayam AMMAR berkenalan dengan ayam Atok kat blakang umah.

Malam....tak buat ape2..sempat tengok OIM...Melayan Salleh buat blog dan layan AMMAR ngan Seribu pertanyaan....Iyolah..anakku AMMAR...Jam 10 malam...Hang Tuah ajak kite orang pekena YON TAU FU....Tak bleh makan bende nie ..tapi bile tengok die orang makan..terliur gak...sudahnyer ..kite lebih sudu dari kuah...sedap sehingga menjilat siku.. Pastu..kami lepak2 pantai nikmati angin dan deruman ombak malam. Sambil menikmati ROTI JOHN special tajaan Hang Tuah..sedap sangat..semua sedap...FREE...keh3. Kul 12 baru ingat umah..balik umah Atok berebut2 tilam...termasuk Isteri...Berderet tido macam mangsa perang...Sebelum tido siap plan jahat nak mandi pantai lepas subuh..Karim ketunye..kite2 ahli jer...Tido paling lena..bawah kipas dan damai suasana kampung...ini rehat yang paling aku impikan...Dengkuran Montel aku dah siap abaikan...Selamat Malam Semua.

HARI KEDUA ( SABTU)
Shhhhiiiiiiii!!!!!Diam2..pagi2 lepas jer subuh..5 budak nakal yang diketuai KARIM GERGASI menyeludup keluar melalui pintu depan tanpa berselipar..tinggalkan tuan rumah, Ustazah dan Tun Teja sekeluarga. Naik kete pelan2 lari ke Pantai Puteri naik kete baru Karim...ape lagi..sampai jer kat pantai..Si Daus..terus jer terejun laut..Aku..tahan..cos takde sorang pun yang mandi kat kawasan tu..takut plak kate 'jakun'..coverlah..mule2 main air, pastu ke tengah skit..emmm..lame2 tak bleh tahan nafsu..kuak lentanglah ape lagi..Mandi dari jam 7 sampai 10 pagi...naik kecut..Macam2 gaye, skill berenang , aktiviti istana pasir tak jadi...seronok...ombak die...fuh!!!!terasa macam duk kat Hawai..Isteri datang cari...duk tengok tepi pantai suaminye beraksi umpama DUYUNG ye bukan DUGUNG...
Pas mandi kite orang pekena nasik lemak kat warong tepi jalan. Tun Teja datang cari pelancung yang hilang..He3...kite orang lepak ramai2 dan bergambar...AMMAR ngan AMIR plak yang mandi...teringin tapi malu....Balik makan tengahari, pastu sambung jalan2.

Destinasi kami seterusnye...BANDAR HILIR...macam biasa..MELAKA LUAS....sesat ajer..tapi si SALLEH dah ikat Riben Oren kat kereta bio tak hilang arah..tapi...seghope jugeee...Puas ronda Bandar Melaka...Taming Sari, Kota A Famosa, Bangunan Merah, Padang Pahlawan dan macam2 lagi...
Letih tapi seronok sangat...Bergambo dan macam pelancung asing..bergaya sesangat cos ade juru kemera....Harap2 gambo2 tu masuk dalam blog saya ye....


Macam biasa..jadi pengasuh AMMAR...best jugak layan bebudak kecik yang putih bersih nih...ape yang die nampak die tanye...dah 6 tahun die membesor ngan abahnyer Si Tuah....Si Jebat ni yang die tanye...aku jawab jer..betul ke idak fakta tu...blasah jer..AMMAR bukan tahu...Maaf Tun Teja...bagi 'Ajaran Sesat'
Pengasuh Ammar
habus..berubahlah sejarah Melaka..HAmpir seluruh bandar Hilir kami tawan....Malam kami makan kat dataran Pahlawan. Makan Malam ditaja oleh Ustazah Noriati...' NASI AYAM TERLEBIH AYAM BERSAMA AIR OREN'..perut kenyang sangat..bertambah kedepanlah si Jebat ni. Lepas jer makan...Tuah dan Tun Teja membawa kami pusing2 bandor...memang pusing..sesat di waktu malam..reben oren dah tak berfungsi...agaknye kene letak lampu siren macam ambulan kot baru tak terpisah...kite orang nikan pelancung..manelah mahir jalan2 sini..kat kelang pun sesat lagikan Melaka...LUASNYER.....Patutlah Perameswara turun kat Melaka....Akhirnye kami di ketemukan juga di Pengkalan ..Tuah ajak kami ronda bandar Melaka naik bot...fuh!!!ramainye manusia...Tiket Bot ditaja oleh KARIM BOAT HOLDING...Free lagi...Sabar menanti..akhirnyer..naik juga kite orang bot tu ronda2 melalui sisir sungai Melaka. Cantik dan bewarna warni terutamanye rumah2 Melaka di sepanjang sungai...Tlinge berasap..tibe2 dengo pakcik entah dari manalah asal usulnye..ngumpat.." Bagus Melaka....tak macam Selangor..nak bangunkan sungai Kelang macam nie ...jangan mimpi..."..Salleh sempat sambut.." Takyah mimpi pakcik...datanglah kelang...dengan pakcik2 kite orang humban dalam Sungai Kelang"..Sabo leh..nanti kite jadi menteri beso Selangor kite buat laluan sepanjang sungai Klang...baru pakcik tadi teruja....Puas berbot...dapat oleh2 air sungai yang Emmmmm...wangi ....kami pun berangsur pulang...malam takde pekej minum malam..telam air liur jer...sedap gaklah berbanding air sungai tadi..AMMAR dah jadi penumpang setia..sempat pau Salleh bli belon pedang kat abang badut..warna biru..sampai le kat umah Atok...semua orang dalam kete tu abih ditikam...anak Hang Tuah le katekan..nasib baik belon..kalo kris...bersemadilah kami di tanah Melaka. Balik umah, mandi..solat...terus...ZZZZZZzzzzzzzzzz...tak ingat dunia..KOMA.

HARI TERAKHIR ( AHAD )..BERPISAH JUA....

Malasnye nak bangun...Hari ni hari terakhir kami kat MELAKA..Hajat 5 budak jahat nak curik2 mandi pantai lepas subuh LEBURRRR...mane taknyer hujan dan angin ribut...sia2 beli bola..konon2 nak main bola pantai...HANCUR..tulah niat tak baik...Oleh kerana hujan...dingin rasenye...kami bantai tido sampai 9 pagi...Masing2 berlawan taknak bangun..kecuali isteri. Lepas bangun pesan kat KARIM GERGASI kuar ngan Montel beli sarapan...yang dipesan..'NASI LEMAK' yang dibawa balik..' ROTI CANAI' kan jauh tu bunyinye..Roti pun rotilah..kami bedal ramai2..licin..

Lepas makan..bersiap untuk pulang. Kereta kami..dipenuhi skuad 'OREN' melaram baju baru. Promote MELAKA.. Kerajaan MElaka..ape lagi..Kami Duta Pelancungan Melaka...bagilah royalti...takpun tanah seekar dua. Lepas bersiap.. isk..isk..isk... nilah time yang aku tak suka..saat berpisah ngan ATOK dan Pantai Puteri..Lepas salam ngan ATOK kami sempat bergambo...Ha..nanti Tun Teja mesti masukkan gambar..tunggu.. Mase ni mulut berdoa..mintak2 Sultan SElangor istihar cuti...bleh tambah shari lagi..tak puas. Saat berpisah berakhir dengan lambaian terakhir ATOK...sebelum naik kete ATOK sempat pesan.." lagi 2 ,3 bulan buah rambutan masaklah..datanglah lagi..jangan serik.." Ha..dengar tu Hang Tuah dan Tun Teja..amanat ATOK tak boleh engkar..derhaka...he3.

Hang tuah seterusnye bawa kami beli belah..Isteri sempat borang CENCALOK skotak..10 botol...wah..macam cari altenatif tak sempat masak jer...cencalok pun cencaloklah...Saleh pun same..borong belacan dan cencalok..punyerlah banyak..kate nyer nak bagi kengkawan...murni niat nyer tu..Barang2 tu semua kami letak kat kete baru KARIM GERGASI...pewangi tambahan..bio cepat ilang bau kete baru.

Pastu kami terus dibawa ke MAKAM HANG TUAH...tapi tak singgahpun..berenti kat tepi jer...Hajat hati nak pergi PERIGI HANG TUAH terpakse dlupakan cos kejar mase..Tengok kat internet jelah...Kami seterusnya dibawa ke Bandar Hilir...Tuah dan Teja bawak gi tengok Makan Kasturi dan yang penting MAKAM HANG JEBAT...Tun Teja sempat pesan..."tengok kiri....nampak makam ko"...jadi tengok dari jauh je lah..tak singgah...Shoping Time!!!!!!!Suping lagi..Kali nie borong abih...beli baju untuk Ely dan Ammar..harap suka...Ole2 untuk anak2 dan family kat kampung. Teringat anak2 yang ditinggalkan, Cayyoi, Izzat, Afiq, Mierul, ATOK ABBAS family, KIKI sekeluarga...Ape yanag adalaha...rambang mate memang rambang..tapi beli yang mampu aje. Untuk Adikdeku dang Hanum...adelah gak buah tangan untuk anak2 sekali...harap sukelah...sengaja mengorenkan..bleh joint KPA3. Bebudak lain pun tak lepas peluang beli dan belah..masing2 sawan berbelanje....tapi yang penting ingatan dieorang kat keluarga kat umah...bagus didikan dieorang tu...anak sape...he3 anak Wakjier le...

Kami bertolak pulang selepas tu...SELAMAT TINGGAL MELAKA..kami tinggalkan jejak kenangan Manis bersama keluarga besar di Melaka. Sepanjang jalan pulang smue muka kepenatan..nak nyanyipun tak bermaya..aku je yang maintain ...Kami singgah di RR Dengkil...sempat minum...Kat sini jugalah kami berpisah ngan keluarga Tuah dan Teja..AMMAR cakap." Cikgu wazir AMMAR balik ikut mama ye.." tahulah tu die pun tak sanggup nak berpisah.... Isteri ambil alih memandu..aku sempat buat latihan vokal...(berdengkurlah)...tup-tup sampai kat Puncak Alam..tlepon karim..ajak makan..make kami makanlah kat MERU..jauh2 jalan kat Meru gak kami makan..Kat sini kami berpisah lagi..Karim dan Daus balik umah masing masing..sempat bekalkan Daus ole2 untuk keluarga..jaga diri..kakitu letak ubat..lawan ngan minda..."JANTAN"...

Balik umah berpisah ngan Saleh plak..srot3 sedih...ati2 Saleh bawak kuda...pastu kami gi umah orang kawin kat Tok Muda...kawan dan sedara. Bergegas plak ke BBSS g umah nenek Montel..minum2 borak2..nenek orang Melaka..banyaklah yang kami komplenkan..lepas nenek giliran g umah mak ayah Montel plak..samelah..borak panjang dan sembang pasal kes curik lori ayah Montel...Sabar ye..dugaan Allah..ada hikmah..harap2 jumpa..Yang curik tu..taubatlah..jangan bagi makan anak isteri dengan duit HARAM.

Balik umah...pensan..Bangun2 kul sebelas..Capai labtop..tulis blok...Sampailah jam 3 pagi..ngadap komputer..esok nak sekolahlah ..so kene berhenti...Pada anak2 ...AYAHDE DAH BALIK....untuk Hang Tuah dan Tun Teja sekeluarga ..terima kasih daun keladi...lain kali kite 'BALIK KAMPUNG LAGI'..terima kasih beri kami kenangan manis ni..rasenya penat lelah 2 minggu untuk minggu seni hilang dan lupus...seronok sangat..nielah cuti2 Malaysia yang paling best. ATOK kaat kampung..tq cos taja penginapan. Melaka..tq..cos terima kehadiran kami dengan pengalaman berharga..Anak2..Karim. Daus, Saleh dan Montel..Tq cos bagi ayahde heppi sepanjang 3 hari 2 malam ni. kalian pengubat hati...AMMAR dan AMIR...Tq cos sudi jadi anak CIKGU WAZIR....seronok jadi pengasuh korang..rase nak buat full time. Pada Atie (isteriku)..tq cos sentiasa menyenangkan dan beri abang rehat dan berseronok.. MuahHHH!!!!!..Kepada semua ...TERIMA KASIH YANG TAK TERHINGGA..kenangan ini akan aku kenang hingga akhir hayat....Anak2 SKI..esok kite jumpa semula ye..Ade ole2...rindu kat korang smue..key ..catatan berlabuh di sini..Kite jumpe lagi MELAKA...Tempat Lahir Hang Jebat....teman paling setia..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan