Khamis, November 28, 2013

KONGSI KISAH AKU NGAN BAPAK DI KEDAI Ameng ( depan sekolah smkrp) :27/11/2013..11 pg.


rehat jaga pekse terus balik umah bapak.. sampai umah bapak...terus bukak baju..bapak turun...

Bapak : ko beli aper...roti canai ker?
Aku : Taklah..buah..ba[ak kan suh makan buah....
Bapak :..ko nak ikut bapak...
Aku : g maner...jap nak tukar baju
Bapak : tak yah tukar baju pakai baju ko tu...ikut bapak g kedai Ameng..
Aku : Orait...

Bawak kerete sampai simpang

Bapak : ko dah serapan..kalo belom jom makan roti canai...lepak2
Aku :..emmm dah...macam kenyang jer
Bapak : ko taknak takper..bapak takut ko lapar..

Sampai Kedai Ameng terus parking depan kedai....turunkan bapak pimpin sampai masuk kedai.Allah tunjuk betapa bapak aku seorang yang HEBAT.

PERTAMA:
ader 10 pelanggan semua bapak tegur...uncle buat kunci tanya bapak maner lama tak jumpa...jumpe uncle india ngan cucu die pon salam ngan bapak tanyer maner lama tak turun kedai..jumpa makcik pon siap borak2 tanya pasal bapak....abang2 muda dari bapak...mude dari aku pon kenak bapak..."lama tak nampak pakcik naik basikal?'...bapak jawab .. " tak sihatlah..takut jatuh"...semua kenal bapak...DAH MACAM WAKIL RAKYAT.

DUA:
setiap kali borak..bapak mesti kenalkan aku kat semua orang...siap bagi tau aku rehat jaga pekse...siap bagi tau aku anak bungsu...siap pulak bagi tau aku cikgu sekolah....mase tu..tertahan2lah air mater..tertahan2lah kembang idung...sebak..sebab aku tahu bapak sengaja buat macam tu sebab die nak bagi tahu yang anak dia aku..rase sebak sebab macam aku nie belum layak jadi anak yang baik.....

KETIGA
Aku tak buat aper2pon..aku tengok dan tukang hulurkan plastik...bapak belanja dapur..beli ikan, ikan kering tepung sayur, biskut dan macam2 lagi......"nie biskut lemak untuk cucu2...biskut keras nie..kakak ko suka ( kak yati)...nie kopi jantan bapak punyer, teh uncang nie..mak ko punya...bawang besor nie untuk seminggu..bawang kecik nie wangi..masak sedap...dan macam2 lagi bapak beli bukan untuk die..tapi untuk orang yang dia sayang...terharukan...bapak tapi tahu serba serbi belanja dapur....itulah rutin die...die siap pesan..sebelon g kedai..tegok aper yang takdek..bapak tak suka belanja ulang alik..beli sekali terus......

KEEMPAT
Borak bapak kat uncle Ameng & Murti .....tahun nie saya 78 tahun...saya anak ramai...10 orang....sekarang jaga cucu..jaga kucing...jaga diri......

****BAPAKLAH SUPEEEEEEERRRRRR HEROKU....

Rabu, September 18, 2013

jam.4.00 pg..mate takleh nak tidow.....tetiber nak menulis kat blog nie..lama dah tinggal..tarikh akhir aku menulis tahun 2011 agaknyer,..hahaha...apa2pon...in syaa allah..aku akan cuba menulis....tulis apa yang aku nak tulis....ok...selamat semuanya..SAYANG KALIA
N KERANA ALLAH SAMPAI SYURGA.

Sabtu, Februari 05, 2011

HANTU TELUR GORENG...RINDU KAT KORANG SEMUA




Hahaha...mesti pelikkan ngan N3 kali nie...orang lain rindu kat kekasih ker...kat mak ayah ker..kat sekolah ker...nie RINDU kat HANTU...menakutkan...MISTERI....semua citer kat tv cerita pasal hantu...kat panggung pun citer hantu..tetiber aku buat N3 citer pasal hantu gak..hahahaha

Baru dapat kunjungan dari AFIQ...esok die nak sambung balik PLKN..sebab cuti raya cina seminggu..dulu masa nak pergipun die singgah mintak restu...baik anak kurus nie. Walaupun banyak yang kate tentang die...di hati aku die tetap terbaik...3 tahun aku jaga die dengan kawan2 die FAIZ, NAIM ( KONANG).AMIR...aku lebih kenal die orang..masing2 ade keistimewaan tersendiri.

Apsal aku gelarkan die orang nie HANTU TELOR GORENG....sebabnya dieorang nie taksub dengan telor goreng...senang nak jaga die orang nie...gorengkan ajer telor ngan kicap...seleralah dieorang nie..kadang2 sampai berebut2.Pernah satu ketika...berjanji ngan die orang nak belanja makan kat JERAM...punyalah suke die orang..sebelum Magrib dah sedia kat umah....Bersama isteri ( bunda) dan ariel ( abangde dieorang)..kami pergilah ke JERAM...dalam kete macam2 menu dibincangkan sebagai memudahkan urusan mengoder nanti. Sampai2 sana...macam2 kite oder, siakap 3 rasa, siakap stim, udang masak keju, kerang bakar, sotong goreng tepung, sayur ...tetiber jer die orang nak TELOR....bile hidangan sampai..KECOHHHH!!!!...berebut2 nak makan telor goreng.. sampai menu yang lain2 langsung tak dijamah..akhirnya ayahde ngan bundanyalah kene perabih...die orang bertiga...lahap ngan telor goreng...pening2 anak2 aku nie...kalo tahulah tadi oder telor jer...hahahaha...tapi seronok ngan karenah dieorang ie..macam2....Tapi mereka anak2 yang jujur...aku sayang sangat ngan dieorang....

Pasal Afiq...nampak jer nakal dan ganas..tapi siapa sangka..anak kecik gile TELOR GORENG nie ade bakat tersembunyi..kadang2 ayahdenya jadik mangsa..di ajarnya menari Sufler breakdance dan macam2....die sangat berbakat...nak tahu rahsia die,,,hehehe..dalam ganas2 die...AFIQ adalah salah seorang penari kebudayaan Kebangsaan dan pernah mewakili MALAYSIA kepertandingan2 dan pertunjukkan2 dalam dan luar negeri..pernah JOHAN dipertandingan tarian atnik di RUSIA, Singapura, dan pelbagai negara asean lain...Fuh!..bile tengok2 gambar die..BANGGA. Afiq jugak tulang belakang Kumpulan KOMPANG KPA SMKSKI...ketua untuk kumpulan kami yang dah merata berkompang dari BANDAR BARU SULTAN SULEIMAN, BUKIT KAPAR, MERU dan KAMPUNG TOK MUDA....

KONANG..hahaha..nak kau nie nampak macam pelik..tapi HEBAT dalam bidang MUZIK...melatih anak ini menyanyi..bagi aper jer lagu...senang nak bentuk...muka ganas...berlatarbelakangkan muzik "pecah kepala"...tapi bile ajar die lagu2 asli dan patriotik...die TERBAIK...Inngat lagi mase hantar die ke pertandingan lagu2 patriotik daerah Klang di SMK Bukit Kemuning...walaupun tak menang tetapi dapat temukan paling gemuruh..membanggakan..Lagu ILHAM PUJANGGA sehingga sekarang jadi lagu siulan kami....Padai bermain gitar dan drum...anak ini memang anak seni....Bangga jadik guru Vokalnya.

Faiz...anak manja nie...adelah juga bakat dalam tari menari....penyayang dan yang penting anak didik yang taat. Pemain kompang dan kadang2 memantu saya melatih anak2 SKI menyanyi...

Mereka2 nie juga banyak membantu berjasa pada dinding sekolah....bukan conteng2 yang mengarut2 ( ade rahsia dieorang nie)...tapi melakarkan contengan kreatif ( SATU MALAYSIA)...pembantu peribadi dalam mambuat pelamin..dan mudah sangat nak mintak tolong..kalo ayahdenya tak berehat..maka tak berehatlah die orang..kalo ayahdenya berjaga malam..berjaga malamlah dieorang nie...

Emmm...kini masing2 dah agak jauh tapi realitinya die orang sentiasa dekat..sentiasa berhubung melalui SMS dan FB. Konang dah kerja kat Puchong sambil belajar, Faiz balik kampung jaga nenek die...Afiq kat PLKN...rindu ngan die orang nie..Yang tinggal si AMIR yang setia jengok ayahdenya....Ape2pun Ayahde doakan anak2 ayah semua sihat, dan sentiasa dipermudahkan urusannya...nanti kalo cuti panjang..kite kumpul semula...main bowling, lepak2 kat pantai remis dan mcd yer...hahaha..TERIMA KASIH . KALIAN TETAP TERBAIK DI HATI AYAH....SAYANG SAMPAI SYURGA.

Khamis, Februari 03, 2011

HADIAH TERBAIK.TERIMA KASIH SEMUA

TERIMA KASIH KAK MAZIDAH DAN SUAMI. TERMANTOP.

video

PERCUTIAN TERBAIK HADIAH TERBAIK DARI INSAN2 TERBAIK


SALAM..Alhamdulillah kerana selamat pergi dan selamat sampai dari JANDA BAIK.

Cuti Tahun Baru Cina kami abiskan dengan cuti2 MALAYSIA DI KLCC JANDA BAIK.Semalam kami bertolak dari Umah no 22 jam 10 pagi. Bersama2 kami selain daripada anak2, Montel, Salleh, Normah dan Shapiq, satu kete lagi iaitu adikde Koden dan adikde Mirul. Turut mengiringi kami Keluarga kak Mazidah dan Keluarga Abangde Mazlan. Kami bergerak berasingan dan dijanjikan akan berkumpul di KLCC JANDA BAIK.

Kereta kami merupakan rombongan yang pertama sampai...di sambut mesra oleh tuan tanah kedaung. Kami teruskan aktiviti memasang khemah. Lepas jer pasang khemah...ulala....ACARA MANDI MANDA. lepas zohor sehinggalah matahari terbenam kami berendam dalam air sungai yang dingin dan menyegarkan.

Petang aktiviti diteruskan ngan menyiang IKAN TALAPIA yang segar...masih hidup bernyawa..jadiknya..ramailah yang cuma menjadik pembunuh kejam untuk pastikan kami makan malam ini.AkTIVITI BAKAR2...fuh!!!!!..TERBAIK..kami makan sama2, bakar ikan & ayam sama2 semuanya kami lakukan sama2...lagi2 mengeratkan hubungan keluarga besar nie...terasa hilang segala gundah gulana bile dapat makan ramai2 macam gini.Sedap dan berselera....LICINNNNNNNNNN......

Lepas makan2 aktiviti diteruyskan ngan " WAYANG TIME"...diketuai oleh KODEN NGAN MIRUL...kami kumpul ramai2 kat dewan. Rancangan awal nak nengok citer "ngangkong"..akhirnya tukar pikiran sebab penonton2nya ramai kanak2 bawah umur...duk plak dalam hutan..sat lagi nak ke tandas aku juga kene teman...hahaha .aku penakut gak. Tokey wayang bikak citer yang boleh ditonton seisi keluarga.."SENARIO ASAM GARAM"..seronok dan SANTAI.kami sama2 gelak ketawa dah macam duduk kumpul satu keluarga kat PANGGONG..bezanya takdek POPCORN....yang ade...toto,bantal dan selimut...hehehe.

Lepas menonton...kami isi mase lewat2 malam nie ngan bernyanyi-nyanyian diiringi petikan gitar Chapiq ngan adikde Mirul. dari lagu2 rakyat, lagu2 hit, lagu2 retro,lagu2 dangdut dan merapu..kami masuk tidur bile masing2 berlagu sepi dan lagu2 dengkuran dari insan2 yang tertidur dok menghayati suara merduku...TIDUR JADI LENA NGAN PENAT BERGELUMANG AIR SUNGAI DAN SEJUK HUJAN HUTAN YANG MENDAPAIKAN.Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Bangkit pagi...kami di sajikan ngan CEKODOK BAWANG & CEKODOK PISANG...Sedang asyik menyekodokkan diri, Anakde KARIM datang bersama 2 orang kawannya. dan tak lupa 35 keping ROTI CANAI BUKIT KAPAR. Jauh tu kami order roti canai...hehehe..dek kerana mengikut saja kehendak ayahdenya KARIM sanggup bangun pagi dan hantar roti canai....tq KARIM.Lepas sarapan pagi kami ramai2 menPOCO2kan diri. Diketuai oleh JURULATIH KAMI MR KODEN...kami ikut saja lenggok2 dan akhirnya....hahaha ade sesuatu yang berlaku yang buat kami ramai2 lari ke sungai....AYOK...busuk.

Kami di beri masa 2 jam sebab jam 1 petang kami kene berkemas balik. Kami guna kan kesempatan dan peluang yang ade dengan memanjakan diri di dalam air yang SEJUKKKKKK....kami berendam2, menyelam2, terjun2 tiruk. dah jadik buruh kasar nagkat2 batu sampai naik kejang. Sampai kecut dibuatnya..akhirnya kami terpaksa tinggalkan sungai tu walaupun berat rasa hati.....lepas makan tengahari yang ringkas..kami ambil peluang bergambar ramai2. macam2 gaya ada...ceria dan seronok.

Selamat tinggal JANDA BAIK...Ini merupa kan kunjungan kami yang ketiga...walaupun banyak lagi destinasi yang kami mahu pergi tapi panggilan air sungai JANDA BAIK bagai memanggil-manggil kami setiap tahun. Destinasi cuti2 sekolah yang takkan kami tinggalkan ....CANTIK, MENARIK, NYAMAN, DINGIN,SELESA DAN SELAMAT UNTUK SEISI KELUARGA.

Insyaallah..ade rezeki kami akan datang lagi. TERIMA KASIH Kak Mazidah yang sentiasa beri gembira buat adikde, Terima kasih abang Aminur yang sentiasa faham dan mesra, Terima kasih keluarga Abangde Mazlan yang baik, terima kasih keluarga kak Salamah, terima kasih adikde2 Mierul & Koden, terima kasih anak2, KARIM, MONTEL,NORMAH, SALLEH, SHAPIQ dan ISTERI TERCINTA.

Percutian yang amat menyeronokkan dan KENANGAN TERINDAH yang tak boleh dilupakan. TERIMA KASIH ALLAH KERANA BERIKAN RUANG DAN PELUANG INI. SAYANG KALIAN SAMPAI SYURGA.


PERCUTIAN TERBAIK, HADIAH TERBAIK, INSAN2 TERSAYANG TERBAIK.