Isnin, Julai 27, 2009

CIKGU WAZIR DAH KEMBALI....

Pertanyaan " Cikgu pg mane? lame tak nampak...".."Cikgu ade..tak kemana..cikgu dah kembali..." aku jawab pertanyaan anak2 yang tak putus2..dah lebih seminggu tak berada di sekolah..hari nie puas dapat berjumpa ngan anak2 dan rakan2.Paling rindu kat " Studio Seni Kreatif"..lame tak bau bilik kecik tapi namenya " FAKULTI". Pagi2 dah disambut Wan...penyambut setia setiap pagi.Pastu jumpa Izzat yang pucat mukanye kerana takut nak hadapi ujian bermula hari nie...pesan ayah " Tenang zat, jangan panik, kene tenang baru jawab ngan baik" bagitu gak si Acap dan Afham..masing2 pucat lesi pada hal cuma ujian yang PPD sediakan. Pelajar yang baik ialah pelajar yang risau tentng perikse, yang tak risau tu...takde rasa agaknye..ialah siapa yang mahu gagal kan...Sempat jumpe anak2 lelaki 3RK kat perhimpunan dan bagi kate2 semangat...Ayah doakan kalian sukses.

Rehat..tetibe aje ditegur seorang pelajar india tingkatan 5..." Ayahde...saya sudah baca blog ayahde...bagus dan sedihlah...." ..sape budak tu...SATHIA gerangan rupenye...SATHIA pelajar aku mase die kelas 3H tahun 2007..mase tu guru kelas tapi setengah tahun je..kene pecat cos buat baik berpada2. Dek kerana murah hati bayarkan yuran 5 budak tak mampu, kene marah dan kene fitnah..hancur hati..ahhhh! lupakan kisah sedeyyy tu. Berbalik pasal SATHIA nie...Die berbadan besar tapi die aktif KPA gak.Sorang aje anak india yang aktif KPA. Bile ditanya kenapa pilih KPA..AYah saya suruh sebab KPA bagus...tau takpe....Panggilan AYAHDE masih lekat dibibir SATHIA cos mase jadi guru kelas die orang..setiap pagi dapat ucapan "SELAMAT SEJAHTERA AYAHDE"..rupanya SATHIA masih setia dan berpegang pada janji dulu. Rupanya SATHIA jadi peminat dan pengikut setia BLOG aku..Terima kasih SATHIA.Di juga ade blog tapi lupa plak nak tanye alamat blog . Sok aku nak tanye cos nak gak tahu ape yang SATHIA tulis.Harap2 dalam bahasa melayu...bahasa tamil kalo...taddak pahammm.Tak sangka rupanya masih ada palajar india yang baik budi dan baik macam SATHIA.AYAHDE doakan SATHIA sukses SPM nanti...

Ade anak2 sibuk pakse aku tulis blog..." Cikgu..tulislah lagi..tak sabar nak baca tulisan cikgu yang best2..saya pengikut setia tulisan cikgu.." Alhamdulillah..tulisan cabuk merapu pun ade pengikutnye.Insyaallah anak2..AYahde akan mula menulis selagi ada daya...Sabar menunggu ye....Sebenarnya bukan taknak tulis...tapi tak sempat dan kadang2 takde idea nak kongsi cerita.Apa2pun akan cuba menulis untuk anak2.

H1N1...anak2 yang belajar kat UiTM, UUM dan banyak U lagi semua mesej " YAH..kene balik klang...di cutikan cos H1N1"....HAKIM DAN SAM...PASTIKAN BEBAS H1N1 .Malam nie 3 orang datang jengok aku...dapatlah kongsi cerita kat kampus..Sempat gaklah AYahdenye bagi nasihat untuk bekal balik nanti. Masing2 kontrol nangis..HAIKAL, MUZAFFAR DAN ZUL...kali ni ayah tak lupe tulis name korang ye..( sibuk komplen name takde kat blog aku).Terima kasih gak cos sentiasa ingat AYAHDEnye nie...Walaupun tak ajar bebudak sains nie tapi kami rapat semuanye karana KPA3.Ayah doakan kalian terus cemerlang....

BEBUDAK 6A3...Ha! dah siap ke projek painting korang..ESOK ADE YANG JADI ATROMEN KARANG...key..AYAHDE janji minggu nie tumpu kat korang..dah macam anak ayam hilang mak plak..terumbang ambing...Ingat..ade masalah bertanye pada MENTOR korang ya!!!.Syam..ye ke ko menang hoki...macam takde gaya jer..ape2 pun tahniahlah kalau menang..kalao kalah..siap ko...

Kawan2 guru..ahhaaaa!..tukang nyakat dah balik dah...seronok jumpe kawan2 setugas..Abangde Hanafi,Abangde Mazlan, Abangde ZAmree dan kakak2 yang hapeningggg..ayuh kite riuhkan bilik guru..TQ Abangde napi..bagi ole2 BPR..suke warne PINK tu.Abangde Zamree...tak cukup mase nak borak2...sok sambung ye..(TOKEY GAMBAR DAN VIDEO)..Tokey manik..blink2 kite akan terus bekerja sama yer...yang pentinggggg...ade bahagian..40%. Kak Rozana..bawak2 berehat ye..adikde doakan cepat kebah demamnye...tak kebah..esok akan blanje KFC..orang murah hati nie ALLAH pelihara...KAk Majidah...12 kilo adik ilang ari nie keje kat kilang kertas.Ape2 pun beres tapi ade set 2 kan???? TIDAKKKKKKKKKK!!!!!!!!! Adikde Amirul..dapat tegur kejap je ..tak sempat borak..nanti ade masa kite ngobrol2 yo...( mamat nie pelat jawanye aduhhhhh....toktok )..

Isteri ku tercinta ..tq cos masak kari kerang..Muah!!!SODAP tu..peberet tu..Rehat2 ye..sian penat sangat kot. Buat anakku..MONTEL..bagus malam nie study...sambil melalak2..tak sedap langsung. Bio ajerlah asal die nak blaja...kang majuk..lari umah...Buat anakku yang dah semakin jauh..semoga sihat dan bahagia selalu...untuk aku merayu tak mungkin..anak2 sepatutnye tahu apa yang perlu dilakukan...Dah hidup lama ngan aku..sepatutnye tahu ape cara aku..bukan ego tapi biarlah balik atas dasar ikhlas dan bukan dipakse..Mana ade bapak yang tak sayang anak....key..ape2pun kalian dah diberi makan,minum,pakai,,sayang,dan ilmu...gunakan bukan berfikir,termenung dan tidak bertindak ape2..takut tak sempat nak merasa cium tangan nie yang masih hangat darahnyer...dah sejuk,beku dan pucat biru esok dah takde maknenyer..AYAH MANE TAK SAYANG ANAK....

Semua orang2 yang aku sayang..terima kasih beri sayang yang menggunung..sayang juga aku balas kerana itu aja yang termampu.Salam "CIKGU WAZIR DAH KEMBALI"....CEKELEK2 KETER2.....ITULAH SAYANG.

KEM INTEGRASI KPA3 KEBANGSAAN, MELAKA ( 24 HINGGA 26 JULAI 2009)

Perkhemahan KPA3 peringkat kebangsaan nie di buat di KeM Pengakap, Bukit Katil, Melaka. Sebenornye kem nie patut aku ikut dari 21 julai lagi tapi memandangkan kene mentafsir..aku gerak lewat. Sepatutnye aku mengetuai kontigen Negeri Selangor..Yelah memandangkan akukan Pengerusi Teknik KPA3 Selangor...aceh..riak plak..kenelah bersama2 kontigen dan guru pengiring yang lain. Oleh kerana masalah teknikal nie aku pergi gagahkan jugah ke Melaka selepas selesai kerja mentafsir.Nak pergi sendiri...make tak sampaile jawab nye...Minta jasa baik Hang Tuah ( suami kak Mazidah) bawa kami ke sana.

Lepas Magrib bertemankan Cayyoi,Montel dan Saleh kami mengekori saja kereta Myv hang Tuah ke Melaka. kak Mazidah dan anak2 nya turut sama ke Melaka...Balik Kampung...Penginapan kami di taja oleh ...ATOK.Sampai Melaka jam 10.30 malam...bawak perlahan..rabun malam. Singgah restoran makan ROTI JOHN dan ayam panggang. Ngantuk2 pun bedallllll. Ha! yang nie ditaja oleh TUAH....Sampai umah ATOK..Wah!!!!!Atok beli kete baru...JENTOLAK...parking depan umah..fuiiiyo! bleh buat rempit ngan driff nie... Masuk umah tak jumpa atok pun terus serang tilam....kali nie dapat tilam.......bolehlah dari takde..ngalah ngan menantu Atok dan cucu2nye. He2...Tido umah Atok nie macam tido kat Cameron Highland...sojukkkkkk gilooooo.....berebut2 bantal dan slimut..macam ghumah sendiri...

Pagi lepas main laplip tamplong same kene mandi dulu...KEM KOM kat umah atok dah menjerit....siap ala kadar..serba oren ...terus menuju Kem KPA . Singgah warong sarapan pagi...menu ROTI CANAI..kuah asam pedas...dah habis baru tahu ade jual "LEMPENG KELAPA"...SO...esok niat nak pekene lempeng....balas dendam.

Terus ke tapak kem. Kem Pengakap Bukit Katil. Terserempak ngan Timbalan Pengarah kat kementerian...siap order..nak anak die masuk kpa kat ski...kembang idung aku yang memang dah kembang..Baik Boss.....Jumpelah rakan2 kontigen Selangor. Cikgu Aziz, Penyandang Ketua kontigen menggantikan aku, Cikgu Asrul, Cikgu Sila dan pegawai2 JPAM Selangor..tande bagi sokongan. Tunggu lepas keputusan pertandingan, Selangor hanye dapat naib johan kawad kaki perempuan.Alhamdulillah dari takde. Johan keseluruhan....PERAK...Tahun depan Selangor bakal bangkit....Idup KPA Selangor...




Nak angkat kaki..tibe2 aje dengar pengumuman..."semua yang berada di kawasan kem tak boleh tinggalkan tapak kem...." menggelabah..kami di kumpulkan untuk taklimat, Nie kerana 5 orang peserta positif H1A1. 60 arang lagi itahan di Hospital Melaka. 10 lagi suspek....Adoi!!!parah nie..lebih2 lagi bile diumumkan kami kene kurantin 7 hari di tapak kem..macam mane nie..Bebudak sukelah cuti kite orang nie....nam pakai baju ape..sehelai sepinggang jer...

Allah maha kaya...diberi akal...Cikgu Mazidah bersama suami berjaya meloloskan diri...kami tertinggal..gara2 beli cendera mata...dengan idea bernas Cikgu Mazidah ...kami buat muke ala2 pegawai atasan nie pun menyelinap keluar....syukur..terlepas H1A1. Kmi baru berada tak kurang 2 jam..kami dilepaskan...pakai topeng mulut dah macam cicakmen . 500 meter dari tapak kem...kami jumpe Petronas..cepat2 ke tandas..buat...TRANFOMERS...tukar kulit...pakai baju cop Melaka..keh2 takut halikopter kejar suspek lari.

Shuping time....beli baju Melaka warna hijau untuk diri sendiri , anak2 dan Isteri...makan dan balik..Cayoi ajak g Kota A Farmosa yang 200 meter je dari tempat kami suping....perminta yan di tolak dengan alasan...datang sini nak kem bukan melancong...nanti ade rezeki kite datang lagi ye.....Balik umah atok..sempat usharrrr pokok rambutan....tidor jab

Pastu.......Mandi Pantai time.....dengan muke tak malunye....aku mengetuai kanak2 dari usia 4 tahun hinggalah usia 19 tahun mandi pantai...taknik renang yang pelbagai ditunjukkan dengan pertandingan lumbe siput...jam 7 petang slot mandi tirok dihentikan ....puas gaklah mandi...tapi kalo bagi can nak mandi lagi.

Makan malam ditaja oleh Saleh tapi keluar dari poket aku....hem.....Makan mee bandung ala Melaka kuah asam pedas...memang pedas.. Balik...tidor time....Hujan plak...sejuk teramat sangat.....tu yang bangun lewat...sedap tidor umah ATOK nie...Sempat kerjakan pokok rambutan Atok sampai gondol. Pastu perjalanan pulang dimulakan...Skuad hijau tuntut janji..nak serang warong smalam nak pekene LEMPENG KELAPA....duduk2 jer terus oder "PAKCIK LEMPENG KELAPA 4....."..pakcik jawang ngan tenang dicampur dengan budi bahasa budaya kite..." LEMPENG HABIS NAK....."..Luluh hati mendengarnya....nasib2....Takde lempeng..makanlah MAGEE GOWENGGGG......

Perjalanan lancar balik Klang. Sampai Meru upacara pengagihan RAMBUTAN, CEMPEDAK DAN PISANG...macam citer Nujum Pak Belalang...satu untuk kau...dua untuk aku...tiga untuk kau...hentam ajelah untuk aku...anto cayyoi...pastu balik trus goreng cempedak...minum petang merangkap makan tengahari. Pastu....TIDORRRRRRRR

Terima kasih kat Tuah dan Teja sekeluarga..., Atok dan keluarga, Makcik dan Pakcik jual Lempeng yang dah Habis, kakan jaga tandas pantai, Makcik jual burger 3 hinggit daging double, Pakcik restoren jual air siap sejam, Abang jual T' shirt ijo tempat same bli baju dulu tapi tak ingat kite orang...ke buat2 tak ingat, Uncle jual sekerim, Minachi jaga Parking, kakak jual Otak2, Makcik jual Mee Bandung kuah asam pedas,Warga kpa Melaka, Warga Melaka dan 3 budak Klang yang mengaku Anak Melaka.....Jasa kalian HAMBA TAKKAN LUPA...BAK KATE TUAH...TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA....abis tu ..jawa jer yang hilang kat dunia...wah!...Key..Jumpe lagi Melaka...

PENTAFSIRAN PENDIDIKAN SENI SPM KERTAS 3, SMK MERU.( 21 HINGGA 24 JULAI 2009)

Jadi Pentafsir untuk kertas 3 , Pendidikan Seni Visual SPM, Daerah Klang.Selama seminggu berkampung kat SMK MERU. Cukup penin kpala dan penat...Mana taknye periksa artifaks dan folio, fail panitia dan macam2 lagi. Bersama beberapa orang pentafsir lain, Sifu Taha, Azrita, Kak Aya, KAk Liza, Abg Awie dan Ketua pentafsir Cikgu Hashimah. Semua sekolah yang ade calon seni SPM hantar karya calon mereka untuk diberi markah dan ditafsirkan. Bayangkan berapa sekolah kat daerah Klang nie. Hasil kerjasama team Pentafsir nie akhirnya bereh gak kerja kami. macam2 karenah, macam hasil, macam2 aznil.....tapi keseluruhan...Perjalanan Pentafsiran tahun nie nampak tersusun dan sistematik. Kerja jadi senang hati jadi tenang.

Kepada Cikgu2 seni seluruh Daerah Klang..Tahniah jalankan tugas dengan gigih. Hanya Cikgu dan Allah je yang tau. Kepada calon2...perjuangan belum selesai..ade 2 kertas lagi untu subjek seni....terus berjuang....skor A1.

Kat SMK Meru jumpe Ustazah yang ajar aku mase tingkatan 2. Bile aku tegur " Ustazah Sihat...Ustazah masih macam dulu"...Ustazah jawab.." Alhamdulillah..sihat Wazir...". Ingat die kat nama aku....Itulah GURU...kat mane die orang berada ingatan mereka tetap pada kita cume kite aje yang lupe kat jasa mereka. Alhamdulillah aku tak pernah lupa akan cikgu2 aku.Tq semua guru2 yang pernah ajar aku dulu...Kerana kalian aku jadi MANUSIA.

Hari akhir kat sini jumpe plak Farrah..kawan lame kat fakulti mase blaja dulu. Kawan kelas yang same2 jadi cikgu. Sembanglah kisah dolu2...kite orang ade team Tarian dan persembahan. Pernah perform teater...citer Hang Tuah..aku jadi Hang.......Kedekut...Watak sampingan. Farah watak utama. Bile aku menari skit depan die...die gelak cos step tu masih aku ingat...Mestilah ingat....klakor..cikgu wazir menari...Ala dolu2 punye crite..jadi orang art nie kene gile2..baru idea masyuk....Ape2pun..thanks Farah cos berkongsi cerita dan masih ingat kat kawan " COMOT" nie...Farah kate" tak sangka ko bleh berubah macam nie..dulu ko slekeh..skang dah macam YB"....dulu nak bli baju tak de duitlah..skang titik peluh sendiri..dulu duit ingat nak buat blaja....20 hinggit sebulan je bapak bg mane cukup nak bli baju...baju abg2 je aku blasah...Skarang dah lain...duit sendiri....Anak2 ingat nak maju dan mewah biarlah hasil titik peluh sendiri baru puas hati..

Key...Tugas mentafsir dan selesai....terus berkereta ke Melaka...buat ape?.....

KEM JATI DIRI, BANYU MANIS, BKT KERAYONG ( 17 HINGGA 19 JULAI 2009)

KEM JATI DIRI, BANYU MANIS, BUKIT KERAYONG....Sekali lagi di beri mandat jadi KEM KOM untuk kem sekolah....Penat ari tu pun tak ilang lagi...tp kerana anak2 dan tugas....YES BOSS!!!!Lepas Jumaat bertolak dari sekolah...Pembantu aku kali nie..Cayyoi dan Jemil...Berkereta mengekori bas bebudak akhirnya sampai gak kat BANYU MANIS. Kereta bleh masuk tapi bas ada masalah...jadilah bebudak tu macam pendatang dari seberang beramai2 naik lori kelapa sawit...keh2 klakaw tengok die orang naik lori. Pengalaman paling mahal tu....

Sampai2 je ...Aku berkuasa sepenuhnye...gile kuasa betullah.. urusan penempatan...bereh!!!!aku pun duk dalam khemah ..memang stail aku...suke tido khemah.Lepas pasang khemah kumpul ikut kumpulan...aku saje letak nama kumpulan ikut nama serangga baru ade feel duk kat RIMBA...Kumpulan Kelip2,Kupu2,Cengkerik,Belalang,Kumbang, Riang2,Kelkatu,Semut ,Mentadak dan Lebah.Bebudak suke nama2 tuh...sebatilah ngan sekeliling tapak kem nih. Makanan pertama kami jamah....KUIH TONAT...pelat si Soh Kon..tapi keseluruhan makanan FIRST CLASS. Malam aktiviti " NIGHTWALK"..kami di bawa berjalan malam oleh jurulatih dan kami guru2 SMKSKI juruletih....Yang best nyer sepanjang perjalanan tu tibe2 je ade letupan "BOMMM"...terdengarlah juga jeritan "TAKE COVER", kite orang pun tunduklah macam pesalah perang...sunyi tapi menakutkan....lepas dapat arahan " LINE CLEAR" barulah boleh bangun dan teruskan perjalanan....dah macam KOMBAT plak...Kumpulan diberi tugas. Perjalanan baliknye..kene pikul kawan2 yang kononnye cedera sampai tapak kem..sian Aku offer nak diangkat tapi tak dihiraukan..ingat aku berat sangat ke....Bagusnye aktiviti nie bagi kita kerja berpasukan disamping nak bagi rasa macam mane nenek moyang kite mase perang dulu...dan yang penting pengajarannya..BERSYUKUR Allah bagi kite penglihatan dan peliharalah penglihatan yang Allah beri agar tak ditarik.

Hari kedua...hari memenatkan...mane taknye ..lepas sarapan..bersenam kami di bawa berjalan meredah hutan Kelapa Sawit..mendaki bukit Banyu Manis.....Cayalah Ain..anak dara aku nie badan besar semangatpun besar..walaupun lambat tapi berjaya sampai ke puncak...Sape bagi semangat..AYAHDE WAKJIER lah...itupun setelah dijanjikan.." Ain kalau sampai atas cikgu belanja KFC"....cube aku belanje cukodok...em! patah balik agaknye..ape2pun Tahniah Ain dan anak2 yang lain. Kat puncak bukit Fuh!!!pemandangan cukup indah. Nampak puncak alam, sungai serdang dan kawasan2 sekelilingnye. Lepas kenyang tengok pemandangan indah, bebudak tu didera masak megi...ikhtiar hidup.....aku sementara tunggu megi masak macam biasa mengalunkan lagu2 indah memanggil angin agar api bebudak tu padam....Selesai masak turun bukit melalui rimbunan lalang2 tinggi tapi pemandangan cukup indah. kalau Razak Mohideen tahu bleh buat filem kat sini. Sampai bawah belum hilang penat dah dikerah rempuh halangan komando,Flying fox, menyumpit,water confident...lenjun .comot tapi puas hati....kurang lemak2 aku.yang paling best...MANDI KULAH...macam kat kampung...open plak tu.....lelaki sahaja.Owang pompuan mandi kat bilik air.

Malam Kebudayaan penuh gelak ketawa. Cukup menghiburkan. Anak2 SMKSKI memang kreatif. Walaupun diberi tugas dalam masa yang singkat tapi idea cukup memberangsangkan. Kreatif dan bersahaja...Aku bagi 9 bintang...Pengacara sensasi malam tu "Azzir Nawabas" aku le sape lagi. Hakim yang tak sempat kritik...Cikgi2. Tahiah anak2 ..kalian hebat..Tahniah Kak Nita cos menyanyi walaupun suara " tah papetah". Sultan slang mat saleh, Ustaz Rock, Pembaca gurindam, Kelip2 saleh le...., Nujum Pak belalang, Pembalak2 haram, mamat buku teks, Konduktor bas klang kapar,Al-Fadhil Ustz.Alif ngan Utz Reza, Ketua riang2 , amoi2 dan tanggaci2 yang sporting...INILAH PELAJAR SMKSKI....Terharu ngan kerja sama kalian. MANTOP.

Majlis penutup alhamdulillah berjalan ngan baik. Pengerusi majlis...WANITA TERHEBAT...Pn, Noriati Saru ( mekwe aku..jangan kacau haaa..)Smua pentadbir hadir kecuali Pn. Amiah. Bile ditanye brapa pratus bleh bagi kat kem nie...110% bebudak jawab...wah! ikhlas kerrrr????Ape2 pun secara jujurnya aku sebagai KEM KOM nie...BERJAYA....kem nie nampak hasilnye kalao dinilai dari segi kerjasama dan semangat ...cayok2. memang ade kelas. Bebudak enjoy dan dengar kate. Yang peling terhari..tanpa kehadiran aku kat dewan makan kedengaran suara satu hati..." JEMPUT MAKAN CIKGU...JEMPUT MAKAN KAWAN2"....Memang anak2 yang baik.

Terima kasih atas segala budi baik pihak2 yang terlibat sepanjang lkem nie, jurulatih2 dari kalangan guru2 KRS, cikgu cikgi SMKSKI yang sanggup tinggal keluarga , Pn. Pathma,Ustazah Habibah, Cikgu Mun' im, Cikgu Samsun, Cikgi2 Power PuFF Girl, Pn. Noriati, Cikgu Zamree, Ust. Khalik, Cikgu Zuhairi, Pengetua, PK .KOKO, PK. HEM dan keluarga tukang masak....erima kasih atas jasa budi kalian . Anak2 peserta kem yang pelbagai kaum tu..tahniah semoga kite boleh terus berkawan , berkeluarga dan bekerjasama selamanya. Jadikan kem ini kengan terindah buat kite semua...KEM BANYU MANIS>>>TUNGGU KAMI KEMBALI LAGI...Insyaallah. key...Mohon ampun sekiranya ada kilaf dan salah. Yang kurang harap ditambah baikkan untuk kem akan datang. Salam "ITULAH SAYANG" dan Salam " CEKELEK2 KETER2 ".......KEM KOM UNDUR DIRI.....

Ahad, Julai 26, 2009

KEM RK, TERATAK HIJJAZ, PUTRAJAYA.(9 HINGGA 11 JULAI 2009)


KEM 3RK & 5RK 2009...Ikutkan malas nak jadi KEM KOM kat Teratak Hijjaz nie..yelah..sebelum pegi dah banyak kisah tak senang dengor kat tlinge nie dari X3RK 2008. Tapi disebabkan Ustazah Salimah, Cikgu Mazidah dan anak2 3RK aku gagah kan jugak. Khamis petang dah bertolak bersama2 3 anak2 FC SUPERMAN, Chapik, Montel dan Saleh..pembantu Kem Kom serba merah. Sampai2 disambut anak2 3RK. Seronok...mana taknyer..dapat habuan dari anak2 yang pgnye melawat putrajaya dan UPM dn UNITEN.Sorang2 bagi hadiah...lencana, sepit tai, buku nota dan macam2. Nie keje Cikgu Mazidahlah. Die pesan kat budak2.."Cikgu Wazir kalau jalan tak pernah lupe belikan ole2 tuk korang..kali nie korang plak kene bli ole2"...tapi rasenyer die org ikhlas.Trime kasih Izzat, Afiq,Afham.mierul,udien,acap....buat Arul walaupun die tak bagi ape2 tapi die bagi pelukan " rindu kat cikgu"....

Hari pertama malam pertama, semua berlajan lancar. Kerjasama Ustaz Khalik dan kak Nadia smue bereh.Kak Salimah cekap jalankan tugas. Anak2 superman banyak membantu...Peserta2 kem ..BOLEHLAHHHHH.....Celoteh skit2 bagi anak2 sedar tanggungjawab sebagai anak dan student. Bagi die orang bekal sblum tido.

Hari kedua..., lepas senam..bersedia untuk aktiviti " BADAK BERENDAM"..WATER CONFIDENT..semua kene berenang, terapung dan macam2 lagi...Aku kene gak...kenelah jadi contoh. Alhamdulillah melepasi segala halangan. Bebudak lain..ade yang lepas ade yang kantoi.Saleh....hampeh...Montel....hampeh...chapik...lagi hampeh...tewas ditengah jalan..cikgu buncit ni gak yang lepas . Buat anak2 rk yang lepas tahniah, yang tak lepas ..COBA lagi nanti. Cikgu Rozana dan Cikgu Mazlan tq bagi slot berguna kat bebudak nie. Malamnyer...lepas ajer slot ustaz aku amik alih...Berdiskusi ngan anak2 yang bijak pandai. Bagi penerangan untuk majlis penutup esok dan buat latihan koir skit untuk sajian mak ayah.Lagu pilihan kali nie.."SEMPORNA dan TERCIPTA UNTUKMU"..Nostalgia 2 lagu nie. Sblum tido kerja keras..buat persiapan akhir dan selit2 keje membuat album gambar untuk majlis cikgu Razak.

Hari akhir....Buat persiapan ringkas. Buat Surat Wasiat dari anak2 kepada Ibubapa..Semua jadi rahsia.Sepanjang slot nie..sebak cos anak2 RK diminta menulis wasiat untuk mak bapak die orang terutama janji die orang untuk SPM dan PMR. Sepanjang slot nie bebudak RK menangis..aku tambah2 kate2 sedih dan pedih bagi die orang tambah nangis.Air mate mencurah2 tanda die orang nie ikhlas dan anak2 yang cukup baik. Lepas slot WARKAH UNTUK MAK AYAH nie aku serah plak kat Ustaz Fuad, penceramah jemputan..tambah sebak cos tu ustaz yang ajar aku kat High School Klang dulu.Die peluk dan siap umum kat mak bapak aku anak murid die..dan paling terharu..die bisikkan " Dah besar ko zir..syukurrr...berjaya juga ko jadi cikgu...ustaz bangga"..aku...Nangislah ape lagi..tq Ustaz cos didik saya jadi anak yang baik. Ustaz tambah slot nangis2 lagi. kali nie mak bapak plak kene tulis surat harapan untuk anak2. Pastu kene baca di hadapan anak2. Air mata dari jam 9 pagi tak putus tumpah mencurah2.Aku dan FC2..tak bleh bendung..meleleh lah lagiiii...Mak ayah dan anak2 saling berpelukan. Rugi sape tak ikut kem nie.

Lebih terharu bile salah seorang bapa pelajar bangun dan berucap dihadapan tetamu..." kalau 10 tahun dulu ayah hantar adik ayah masa konvo amek ijazah kat UiTM, hari ini adik ayah yang mengajar anak ayah..ayah harap Najwa jadi macam adik ayah...CIKGU WAZIR..." tulah ayat abang aku..terharu....kali nie dah tak bleh tahan2 dah...Ustaz panggil nama aku bagi aku wakilkan guru2 untuk bagi ucapan buat anak2 rk...antara ucapan aku.." Maaf mak ayah anak2 kerana tidak minta izin awal..anak2 hebat ini panggil saya dengan gelaran AYAH...mereka anak2 hebat yang datang dari mak ayah yang hebat2...Izinkan saya memeluk anak2 ini tanda terima kasih..." berderu2lah anak2 lelaki RK memeluk dan kami saling menagis dan tanda sayang. Paling tak disangka..Fitri...anak baik ini memeluk aku dan taknak lepas...sehinggalah puas aku pujuk barulah reda..yang lain2 juga bertambah erat pelukan mereka....sekali lagi fitri takbleh nak lepas...Terima kasih fitri...ayah tau fitri jujur untuk berubah dan minta maaf...Tibe2 muncul Ustaz Fuad peluk aku..sambil pegang dahi aku..ustaz ucapkan perkataan ini " anak aku memang hebat...lebih hebat dari ustaz...teruskan zir.."..aku balas " Nie semua usaha dan hasil ustaz dan doa ustaz buat saya jadi macam nie"..tragis dan aku rasa......sedih dan terharulah...ape lagi.( mengalir air mate....)...


Hari akhir nie gak aku rase nikmatnye jadi cikgu...bile mane ibu bapa datang ucap tahniah dan terima kasih..ade bapa pelajar yang peluk dan dakap kite macam saudara sendiri..." tak sangka sya masih ade cikgu yang ade sifat penyayang macam nie...cikgu..saya serah anak saya pada cikgu..anggaplah die macam anak cikgu"...nie antara kata2 bapa pelajar yang saya anggap sebagai kekuatan untuk terus berjuang jadi cikgu....Ayah Afham tq cos sentiasa bagi perangsang dan semangat untuk saya terus jadi cikgu yang hebat macam Ustaz Fuad....

Kesimpulan Kem RK Teratak Hijjaz 2009, Air Mata aku harapkan jadikan pembersihan jiwa untuk anak2 jadi lebih berjaya dunia akhirat. Terima kasih pada semua yang terlibat....Ustazah Salimah ( Superwomen), Pn. Mazidah ( Supermama), Isteri tersayang (Superwife),anak2 ( Superman) dan tuan tanak kedaung Teratak Hijjaz ( Beras super) ...kalian memang hebat dan tq beri kenangan indah sepanjang kem nie. Buat peserta2 kem....ingat janji kita...buat yang terbaik sebagai hadiah kita buat mak ayah tercinta. Ayah sayang kalian semua. Semoga kite terus jadi KELUARGA BESAR. *****PESANAN AKHIR : kalaupun ade yang kurang mintak di maafkan..jangan ungkit2..jangan ade rasa tak puas hati....BERSYUKUR adalah yang terbaik semoga ilmu lebih berkat.....( Kem terakhir bersama RK)...

KEMANA HILANGNYA CIKGU WAZIR?...

CIKGU WAZIR HILANG?......KENE CULIK? KENE H1A1? PINDAH SEKOLAH?.....Macam2 persoalan..mana taknyer..dah 3 minggu tak ade crite baru kat blog.Saya tak hilang kemana..isk! mintak simpang H1A1..sape plak nak culik..miskin...PINDAH!!!!! ade niat tapi tengoklah perjalanan lagi setengah tahun nie..kalau indah dan seronok..SMKSKI terus di hati..tapi kalo suam2 kuku kaki....dipikirkan..Pernah terfikir jugak nak " Pulang ke kampung Asal "tempat kite menimba Ilmu..SMKRP..tempat belajar ...dari tingkatan 1 hingga 5....Tunggu 2010.

Ke mana hilang Cikgu Wazir?.....ade...cume buat2 tak ade. Bulan nie bulan sibuk ber KEM. 9 hingga 11 Julai 2009 kem kat TERATAK HIJJAZ dekat Putrajaya. 17 hingga 19 Julai 2009 Kem kat BANYU MANIS, BKT KERAYONG. 20 Julai 2009 pengsan + koma. 21 hingga 24 jadi pentafsir Daerah berkampung kat SMK. Meru. 24 hingga 26 Julai 2009, berkampung kat MELAKA, KEM KADET PERTAHANAN AWAM PERINGKAT KEBANGSAAN. Fuh!!! kem sesaja. Lepas ni nak berkampung kat sekolah plak. nak fokus kat anak2 seni STPM buat projek painting. Harap2 takde kem bulan2 pose nie...kalo ade gak....mintak ampun...

Nak tulis semua cerita Kem....ikut aje catatan satu persatu nih.....Tak panjang berjela tapi cukup nak syer cerita..untuk semua dan perbaiki kelemahan diri sendiri...KEMMMMMMMM.....

Rabu, Julai 08, 2009

jadi cikgu kene JADI PEMAAF...

Cikgu...bukan satu kerjaya yang mudah...Bukan macam kerja buat kereta...godek2 jadi kereta...Banyak sangat cabarannyer...Pilih jadi guru semuanye kene ikhlas..tap bleh terasa terpakse nanti pahalanye kurang..rezekinyer jadi tak betul...Walaupun banyak dugaan yang kadang2 orang tak paham..yang mereka tahu SALAH CIKGU, CIKGU TAK BUAT KERJA, CIKGU GAGAL....Bukan setakat wang ringgit yang kadang2 sanggup tak beli beras cos nak tolong anak murid...PAKAI DUIT CIKGU DULU ...bukan setakat dulu...sekarang, akan datang dan sampai bile2...Kadang2 korban mase untuk anak murid..mase untuk anak sendiri pun tak banyak kite luangkan..sampaikan anak2 kate " Yah...Anak ayah ramai betul...ayah ingat tak semua anak ayah...yang kat rumah nie...pun anak ayah gak.." kadang2 korban kesihatan...Sanggup lawan sakit semata2 nak pastikan anak murid dapat ape yang die hendak...contoh.." Cikgu..bleh tolong saya tak...saya nak g cek gigi, mak abah sibuk..gigi sakit sangat " kitelah peganti mak ayah...Kadang2 korban keluarga..sanggup tak pergi kenduri kawen anak saudara semata2 nak bersama anak murid ikuti kem. Kadang2 korban perasaan..yang anak murid nampak.."Cikgu senyum jer..cikgu cam takde masalah" realitinye...kadang2 menagis cos kene marah sebab pertahankan anak murid, menangis cos rasa bersalah anak murid gagal...Kadang2 korban jiwe..mana taknyer..mane ade orang normal yang sanggup mengharungi lautan budak mentah sedang bergaduh semata2 nak anak2 ini tenang dan dapat di leraikan dari terus bergaduh yang akhirnye badan sendiri letih..bangku terbang, kayu dihayun,batu bak peluru, kereta dicalar, tayar kete dibocorkan..macam2..Tapi semuanye cikgu balas ngan senyum...selindung dibalik perasaan duka untuk pastikan ....anak murid tak tau kite bersedih..sebabnye cikgu selalu pesan.." AWAK KENE KUAT JANGAN PATAH SEMANGAT".

Bayangkan...satu hari anak2 ini dihantar..jam 7.00 pagi hingga 1.05 petang..semuanyer 6 jam. Rasenyer lama lagi kite barsama anak2 ini dari mak bapaknyer..Semue benda kami jaga..rambut, kuku,kesihatan, berat badan,tinggi,ajar mengeja, ajar mengira,ajar sahsiah diri,jaga makan kat kantin, jaga makan kat padang, ajar nyanyi macam2. Anak murid takde kerusi..cikgu bagi kerusi, anak murid takde buku dicarinye buku,anak murid baju lusuh di belikan baju baru semuanye semata2 nak tengok anak2 selesa,selamat dan suka spanjang hari.kadang2 mak kite pun tak tertengok kuku anak2 panjang, kadang2 bapak tak tertegurpun rambut anak2 panjang, kadang2 due2 tak terparasanpun anaknye digigit lipan dan bengkak tangan...keje cikgu jugak tu.

Kalau nak dikira cikgu ni dah jadi macam2, jadi doktor cos pelajar sakit die hantar klinik dan rawat, jadi perunding imej..murid pakai selekeh ditegurnye masukkan baju, dipakaikan tali leher sebetulnye, jadi tukang cat..bagi sekolah cantik bio anak murid seronok nak datang sekolah, jadi tukang cuci..kekadang anak murid muntah..kengkawan lari..cikgu yang buat, jadi polis..dok berkejar kesana kemari nak pastikan anak2 tak langgar disiplin, tukng paip, di jugak yang betulkan paip cos anak2 nak guna tandas,tu belum jdi kerani..macam2 keje kene buat..fail menimbun,buku menimbun,borang menimbun,surat menimbun,...fuh!

Tahap kesabaran guru dah macam malaikat..Kite anak 3 kat umah pun kadang2 suara naik, kadang2 pelempang naik,kadang2 tali pinggang naik, kadang2 penyapu naik..tu yang rase lebih baik anto sekolah..aman skit umah...Cikgu kene jaga anak murid 40 orang..itu satu kelas.Biasanye satu haru 6 kelas..hitung campur 240 orang..tu anak orang bukan anak sendiri.anak sendiri kite tahu perangai masing2 nie 240 punye perangai...cikgu banyak sabar..banyak senyum..tapi kadang2 hangin juga..yelah mak bapak 3 anak pun hangin...kite tak layak naik hangin ke...Cikgu2..banyak2 sabar..jadi pemaaf..kan hebat cikgu kita.

Anak2 kat umah gaduh bertumbuk kat umah, ke kat umah sedara..tak plak kite serang sedara ke suami kite..tapi kat sekolah cikgu plak kene serang..siap dapat surat cinta..Anak kat umag panjat2 jatuh tangan patah depan mate tak plak saman isteri ke diri sendiri kerana lalai, tapi kalau patah cedera kat sekolah...SAMAN KOT DALAM...Anak2 kalau mak pak tak berlaku adil kat umah tak plak mengadu kat blog, mak ayah marah tak mop lantai tak plak calarkan kereta ayah, mak maki balik malam tak pulak conteng dinding tandas kate MAK ..tutttt....Tapi kalau CIKGU semua itu berlaku...CIKGU MASIH CIKGU>>SENYUN DAN SELALU JADI PEMAAF.

MAk bapak nampak salah CIKGU...Ape2 yang jadi kat rumah pada anak2 contonye kene tangkap curi motor atau bawak motor takde lesen...CIKGU PEMAAF NI TAK PUN TERHEGEH2 nak serang mak bapak..pada hal anak didik CIKGU tu...Macam2lah...kadang sanggup Marah cikgu kerana cikgu TOLONG BAYAR YURAN..pelikkan..cikgu tolong pun kene maki...SENANG CERITA WAHAI IBU@ BAPA2..kalau rasa Cikgu ni serba tak tau jadi cikgu...kumpul duit beli tanah. Buat pinjaman BANK RAKYAT buat bangunan sekolah sendiri. Sendiri lantik diri sendiri jadi PENGETUA, Lantik Isteri Jadi PK1, Pak Mertua jadi PK HEM, Mak mertua jadi PK KOKO, PAk sedara jadi PK Petang....anak muridnye anak2 sendiri..tengok sampai bile anak2 boleh tahan..sampai bile kite boleh bertahan ngan anak anak kite..Takut bapak sendiri dibaling kerusi, Takut kereta mak sendiri kena calar, Takut atok sendiri kene panggi "SHIT",takut nenek sendiri kene saman, Takut pak sedara sendiri kene serang atas tuduhan cikgu tak pandai kawal budak..MASA TU BARU TAU LANGIT TINGGI RENDAH...

Bersyukurlah, Berilah percaya, berilah sokongan, berilah kerjasama....Sekurang2nye kite ade masa nak kerja lain..biarlah anak2 cikgu yang uruskan..pandai2lah cikgu didik kerana yang didik tu pun bijak pandai sebenarnye. Jangan rendahkan sikap seperti anak2....tak pakai akal bertindak.Usul periksa.Bukan semua anak2 berkata benar...lebih2 lagi nak pertahankan diri dari kene tambah SEBAT kalo ayah tau langgar disiplin.Rasanye mak bapak sekarang masih ingat cara didikan mak bapak kite dulu...sebeb tu kite jadi orang..Dah diberi contoh tapi ego ikut kate hatin pangkat tinggi,kekayaan yang menguasai diri, gelaran yang harap disanjung..akhirnye bile cikgu dah kecil hati, terdetik satu doa..anak2 kite hanyut...malu....Kaya,Gelaran,ade kebel besar ke hape ke semua tak guna.Anak2 conteng arang kite menagis cos dulu mase die conteng name cikgu kat tandas kite sibuk2 pertahankan.Balasan tuhan...

Ape2pun renung2kanlah ye, Kalo semua cikgu kat dunia nie pakat berhenti jadi pendidik, dan takde orang nak jadi cikgu...dek kerana masalah ni...SAPA NAK JAGA ANAK2 KITA..BAWAK P KERJA LAH JAWABNYE. Cikgu2 nie kebanyakkanye ade ijazah..banyak lagi peluang kerja..tapi inilah kerjaya yang dipilih..dan IKRAR KAMI NAK DIDIK ANAK BANGSA UNTUK JADI INSAN BERGUNA PADA NEGARA ,BANGSA ,AGAMA janganlah di jatuhkan semngatnye.Sekurang2nye kami ada falsafah Pendidikan Kebangsaan,Kami ade ikrar, Kami ade aku janji,kami ade lagu, kami ada visi dan misi, kami ada matlamat....MAK BAPAK BELUM TENTU ADE Keylah...INI BUKAN MENGUNGKIT TAPI NAK BERKONGSI RASE.SAYA JUGA AYAH.ISTERI SAYA JUGA IBU. kite punye rase sama.Masing2 nak lihat anak berjaya...Eloklah kite kerja SAMA-SAMA. Salam ukuwah dari cikgu yang MACAM-MACAM. CIKGU kene jadi PEMAAF..ITULAH CIKGU....SENYUMMMMMMM.....walaupun kadang2 duka.

Selasa, Julai 07, 2009

ANAK MURID DAH PANDAI...

Kecewa...Anak murid skarang lebih pandai..kononye..Aku bukan tak pernah jadi " ANAK MURID" tapi rasenye tak pernah Mak Ayah ajar jadi kurang ajar.Rasenyer takde Cikgu ajar aku jadi lupa diri.Aku pegang teguh prinsip tu. Tapi, skang anak murid mudah sangat cari dose free.Sebagai cikgu " Maafkan ajer"

Memang aku tak arif pasal CINTA..tapi Anak murid yang masih mentah nie Teror pertahankan cinta. " Tak semestinyer kapel boleh bawak kepada kehancuran"...itu ayat anak2 zaman sekarang..Bleh tanye...sblum nie kapel ngan sape....? putus kan...pastu ade ke orang ajak kapel?...ke mengoferkan diri jadi kapel?....sian.Aku memang tak arif pasal KAPEL...Tapi sedar tak...Kapel tu sendiri dah jadi tak betul . Banyak yang salah. Sendri mau ingat. Kerana Kapel sanggup tipu mak ayah..konon p sekolah..Ye pi sekolah tapi buat ape? Blajar kan...Studykan...berapa minit korang study? Dengan kawan sekelas yang lemah, ade masalah belajar tak pulak kite tolong nak blaja sesama...itu tanggungjawab kite tu...knape tak nak...Kekadang sampai tahap ketepikan perasaan cikgu yang konon kite hormat. sanggup buang cikgu kerana KAPEL..Sanggup malukan diri sendiri...Mate yang memandang kekadang mengundang fitnah.

KAPEL tak lupe makpak?...kalo kite ingat mak pek kite tak buat benda yang tak disuruh. Mak Pak satu dunia tak pernah kate gini " Nak...mak bapak hanto ko pg sekolah carik ilmu..sambil2 tu..cariklah KAPEL"...sekarang berani cakap...sok ade anak sendiri....tau macam mane.Cikgu ikhlas tolong, tapi sanggup kate " Mak Yah tak kasi pg umah cikgu cos nanti enjoy"..tapi kuar berdua2 makpak kasik..tak taulah kalo makpak tau ke tidak..Tipu..hipokrit sangat. Ye Cikgu tak arif Pasal cinta...

Cikgu tugasnye sebagai ganti mak ayah. Ape yang dilihatnye tak sesuai pasti die tegur. Tuy kan tanggungjawab. Taknak dengo...tu pilihan anak murid. Mane adenyer cikgu nak tengok anak didiknye gagal dalam hidup? Anak2 murid...kite bukan sebaya...Jauh beza umur kita. Pengalaman mengajar yang hampir 10 tahun nie tak pernah lihat anak murid kapel sampai kawen. yang gagal kerana cinta ade, yang rosak kerana cinte ade, yang sanggup buang keluarga kerana cinta ade, yang menagis macam orang gila kerana cinta ade...macam2 ade...Tu sebab cikgu nasihat. Kalo taknak dengar..terpulang.

Kapel tu bagus...ye ker..Wahai pasangan kapel2..tengok teliti siapa kapel kite...manis ke mulutnyer,baik ke budi bahasanyer, ikhlas ke die, jujur ke die, pandaike die hormat orang lain...tengok betul2 macam pilih baju bir sedap dipakai..nak pakai lame bukan sehari due. Kapel ape ke benda kalo bahasa tidak seindah rupa? Kpel ape yang pilih kite tuk jadi persinggahan...jadilah daripada takde...Kapel ape yang sanggup kate cikgu die shit, tak adil,berat sebelah...Itu nak jadi pasangan hidup...mintak elak.

Anak2 mudah sangat kate cikgu tak adil, Mudah sangat kate cikgu pilih kasih...Tengok diri sendiri..Kite adilke ngan cikgu, kite hormat ke kat cikgu,kite betul sayang ke kat cikgu? Dah macam2 kami buat rasenyer korban duit,masa,tenaga,keluarga,sakit,pening,semua nak buat yang terbaik untuk anak murid...tak pernak fikir..Ingat..Air mate kami tumpah gara2 anak2 nak buat yang terbaik pernah key jumpe ucap terima kasih..Dapat 8A pernah ke jumpe ucap terima kasih...Nak join persembahan cikgu...Layak key...Ade mase nak latihan key..kan banyak mase nak berkapel...Fikir dengan ilmu yang kononnye banyak tu bukan dengan kesombongan.Kami tahu anak2 memang pandai..dah pandai...takyah sekolah..cikgu tak adil..buat sekolah sendirik. Mintak mak ayah jadi cikgu...die orang lebih adil.

Belajarlah bersyukur. Kemana kite dibawa pergi itu bukan kehendak kami...tu kan kite rancang Allah yang tentukan. Ade hikmah kot..Allah sengaja tak nak bagi kat orang yang bakal lupa diri. Cube renung...3B,3C,3D,3E,3F,3G,3H,3I ade ke kami bawa keluar? ade ke kami buat jamuah ala2 kat hotel. ade ke kami buat jamuan makan sampai nak terburai perut, ade ke banyak program tuk mereka? Die orang yang layak Komplen.Tapi rasanye die orang lebih berakal dari orang pandai yang dapat banyak 'A'. Die orang lebih tau nak hormat guru dari orang yang konon pandai. Kalau die orang tuntut ape yang korang dapat tahun lepas...Korang jawablah sendiri...

Ikhlas dari seorang guru SENI kelas 3RK 2008, saya betul betul kecewa dengan anda. Walaupun subjek yang diajar dianggap tidak penting, rasanyer kami semua guru3 subjek lain sentiasa barsatu nak pastikan anda berjaya.Bukan mintak dibalas, jauh sekalu mintak di tuduh tidak adil..semua semata2 nak beri anda kehidupan yang cemerlang. Walaupun tahun lepas dugaan paling perit, kerana 3RK yang kononnye pandai, kami semua bertungkus lumus nak beri anda seronok.Ingat mase Pentomen Ikan oh Ikan, Ingat Gunung Ledang, Ingat Kem Bukit Cerakah, Ingat jamuan Akhir tahun...Ape sangat yang korang tolong...Ape sangatlah sumbangan korang...Dah berjaya bagi SHIT kat kami....Best KAPEL lah korang nih.

Ape2pun anak2 kekecewaan saya , saya telan sendiri. nak harap maaf dari kalian..hemmm...tak sama ngan mintak maaf ngan kapel..Salah sikit..maafnyer berkali2.Tapi ngan cikgu..sombongkan diri.Doa kami anda terus barjaya. Berjayalah ngan kapel anda. Rase seronok ,lega dan sayang yang dulu hilang serta merta. dek kerana anak2 yang DAH PANDAI, DAH KAPEL,DAH HEBAT.kami tak berhenti doakan..itipun kalau masih dianggap masih TIDAK ADIL.

Anak2 3RK tahun nie (2009)..jangan lupa diri ye..biarlah kite tak pandai tapi tahu bersyukur, tahu hormat, tahu berterima kasih.Mungkin kakak2 abang2 anda pandai, kami bagi ilmu mencurah2 tapi kami terlupa nak bagi ilmu HORMAT GURU, ILMU SYUKUR PADA TUHAN. Tahun depan kalo kami lepas pandang, Kalianlah kene terus pandang kami, Kalo kami tak berlaku adil, kalianlah kene terus adil dengan kami....Kami Hanya cikgu biasa.Tak kurang tak lebih.TAPIKAN KAMI LEBIH MAKAN GARAM DULU DARI KALIAN, KAMI LEBIH DULU JEJAK KAKI KE MENARA GADING...Jangan terlepas kate, ilmu tak berkat..akhirnye...8A PMR hanye tinggal Sejarah .Key..Maaf kerana tulisan ini barbaur emosi..Inilah pertama kalinye sepanjang 10 tahun bergelar guru, bertemu dengan ANAK TERLALU PANDAI. Maaf kiranyer menyinggung perasaan mana2 pihak..Sekadar menegur sekadar berkongsi.Harap2 aku tak jadi anak murid TERLALU PANDAI..Sederhana dan masih waras berkata2 KERANA CIKGU AKU JADI CIKGU.Terima kasih cikgu2. kerana tak ajar aku jadi lupa diri dan PANDAI SOMBONG.Jasa kalian tetap aku sanjung sampai bila2 .CIKGU2 tetap adil dihati Wazir. Salam dari cikgu "Shit"...telan ajelah.

Ahad, Julai 05, 2009

TERIMA KASIH BAPAK, TERIMA KASIH ISTERI, TERIMA KASIH ANAK2.

Awal pagi dah bangun..arie nie banyak agenda nak dilaksanakan. Pak Tam konon nak bangun pagi nak joging..nak kempiskan perut yang dah macam jirat cine..em!!!kul 9 baru bangun..joging ke benda...Bersanding buntinglah ko Pak Tam. Isteri pagi2 dah kejut.." Abang kite kuar awal..ade 3 tempat nak gi kondangan"..Mandi bersiap...syukur..isteri gosokkan baju biru pemberian Mus sempena Hari Bapa..So kami serba biru ari nie..Kebetulan 2 rumah yang kami pergi bunga manggarnye warna biru..kene ngan tema..cumenyer tak dikompangkan aje...pengantin purba.SAYANG ISTERI.TERIMA KASIH ISTERIKU.

Sebelum pergi..tinggalkan pesan kat Cayyoi, Montel dan Saleh...Arie nie bebudak 6A3 buat jamuan sempene HARI BAPA dan HARI IBU...yang dah bertangguh lame. So beri amanat kat anak2 supaya siap2kan bahan sebelum ayahde dan bonda balik...BAIKKKKK!!!! die orang sahut..

Kondangan 1.Umah atok Fawas..kat kampung Sungai Serdang.Sampai2 disambut mesra Kak Da dan anak2 buah...Anak buah belah isteri panggi aku " UNCLE"..Taupun aku lahir kat London..Makan ala kadar..meratah lauk jer..Bukan diet tapi jaga makan.

Kondangan 2. kat umah Fazil..abang die kawen. Kat Sementa jer. Fazil nie anak aku jugak. Dari tingkatn 4, 5 dan kini tingkatan 6 bawah aku jugak yang jaga. Nak jadi "Pereka Industri" aku sokong cos die memang ada potensi. Berbaju ungu kami disambut Fazil..Makan sekali ala kadar...bukan diet tapi jaga makan.

Kondangan 3. Kat umah Zura..bekas kerani SMKSKI. Adik pompuan die kawen. Kawen nagan sape...ngan anak buah aku...anak abang Tisin. Bapak kepada Pelumba Basikal Negara, Rizal Tisin...Syukur sangat...dpat jumpe BAPAK, kak lia, Abg Ajis dan NANI. Ilang rindu. Sama2 sampai, sama-sama makan, sama2 balik. Sempat peluk cium bapak puas2..SAYANG BAPAK.TERIMA KASIH BAPAK. Makan bubur kacang..bukan diet tapi jaga makan.

Balik umah..anak2 lintang pukang lari...buat2 keje. EM! hampeh...Malam tadi cakap " jangan risaulah yah, setakat makaroni goreng..."..iyolah...dengan baju biru berapron hijau, ayahdenyerlah yang tungtang2 kat dapur..siapkan menu kegemaran anak2. Pantang balik..."Ayah nak Makaroni." main oder aje.Selesai masak siap2 tempat nak bakar ayam, makan santai kat luar umah tepi taman mini. Kerja2 lain anak2 main peranan." Ayah rehat jer...nie hari bapa ngan hari ibu..pi tengok TV. Siap nanti kite orang panggil". Pesan Saleh. Aku ngan isteri layan MELODI...Cayyoi potong tembikai, Chapik buat air, Montel goreng keropok Klantan, Salleh potong kuih, Pisah isi jajan, Jierah...kemas meja..masing2 main peranan.Jam 3.30 anak2 dah ramai berkumpul. Jiejah, Zila, Nura,Isma, Shamira. Maka riuh rendahlah umah no 22 nie. Lagu berkumandang tak mencerminkan majlis..macam kenduri tahlil..semua lagu sedih..lagu perpisahan...macam perli aku jer..blasah kang....

Makan maintain jaga..bukan diet tapi jaga makan. Seronok makan bersama2 anak2. Wlaupun tak seberapa tapi puas . Cumenye perangai aku nie kalo makan ade anak2 yang tak de..mulalah makan pun tak semangat. Yang tak balik, Ain, SOK KON, Viky, Sumathi, Chui Fong, Shobana dan Kak Nita...semua ade hal...Takpelah nanti kite buat makan2 lagi yer..Apa2 pun TERIMA KASIH ANAK2 SAYANG ANAK2. Di atas jamuan yang konon nak suprais nie tapi aku yang kene masak. Ingatan korang kat kami berdua akan kami kenang sampai akhir hayat.Nampakkan warga Malaysia..masih ade insan2 yang baik macam mereka nie yang boleh kite harapkan untuk kendalikan negara akan datang. Syukur Allah beri kami nikmat ini...KAMI SENTIASA BERI SAYANG...KAMI JUGA TAK PUTUS DIBERI SAYANG.

6 petang...FADELI datang umah..kali nie..jeng..jeng..jeng...Bawak calon menantu..Alhamdulillah Syukur.Anak2 baik ini sentiasa ingat pesan. Kalo dah ade calon isteri bawak jumpe kami. Fadeli aktif di Jabatan Pertahanan Awam.Bakal menantu kami juga orang JPAM. Sejuk mata memandang Na orang kelantan. Baik budi. Memang kene ngan Fedeli yang juga anak paling taat dan dengar kate. Sepanjang kenal die, tak pernah sekali engkar kata. Sibuk manepun, kalo ayahnye mintak sesuatu...5 minit sampai.Sempatlah bersembang sehinggalah keluar cerita2 dulu. " Pertama kali tengok wayang ialah ngan ayahde'..Fadeli pecah rahsia. Dulu kemana aku pergi jalan aku bawak Fadeli. Die suka aku bawak jalan2.Handphone aku yang pertama aku bagi kat dia..seronok sangat die..aku rase di masih simpan.Banyaklah yang kami kongsi cerita termasuk " Fadeli beso badan bukan saja2..nak ikut jejak ayahde.."kate Fadeli kat makwenye..keh2 kelakokan...sampaikan saiz badan pun die orang nak ikut. Tapi aku dalam proses kecikkan badan. Balik kami saling berelukan. Fadeli dah 2 bulan tak balik..rindu sangat. Die masuk kete tetibe ajer isteri ku tegur..." Takkan naik kereta pun ikut jejak Ayahde"..mana tak nye, Si Fedeli nie duduk sebelah pemandu. Makwenye yang bawak. Macam aku dulu2 mase ngurat NORIATI SARU. Die yang amik aku naik kete bawak jalan. Siap mintak izin bapak " Pakcik mintak izin bawak kuar anak Pakcik ye"...bapak jawab " ialah..jaga die baik2....jangan bawak kete laju2 "..mostalgia sungguh...Itulah anak2 aku..semua yang aku buat die orang nak ikut...Blasahjelah Fadeli..janji ROCK.

Malam...tolong saleh buat replika Sandwich ngan Burger...kelam kabut anak2 aku nie..untuk cikgu Jaimah esok. tak taulah nak buat ape. Sebagai ayah..TUNJUK AJAR KU SIFU....buatlah seadanye dengan menggunakan bahan yang ade. terasuklah guna pakai kain Jiejag yang warna ijo buat daun salad..Maaf ye jah, kainnye dah dikoyakkan...nak tuntut ganti rugi...carik saleh...Siap jer menatang tu..barulah ade ruang tulis Blog...

Ape2pun...Hari nie..jadualnye penuh tapi penuh bermakna.Walaupun tersimpan rase sedih..( menanti kepulangan yang tak pasti)..aku berikan juga senyuman ..Seronok dapat jumpe sedara kampung sg. Serdang, Seronok jumpe mak ayah dan keluarga Fazil, seronok bersama anak2 6A3, seronok bersama Fadeli dan bakal menantu, seronok beri ilmu buat replika, seronok bersam isteri tercinta....Terima Kasih Isteriku, Terima Kasih Bapak, Terima Kasih Anak2. Terima kasih ALLAH ..terima kasih semua...Kalianlah ubat sakit yang dah lama melarat. Key...Si Montel dah bagi signal...Spray2 nyamuk tu tandenye..."PI TIDOQ"...so sebelum di blasah aku, baik aku bersedia untuk tido...Montel tu nampak jer macam pendiam..garang macam beruang kutup...wokeh2 kite jumpa dilain titipan . SELAMAT MALAM.

Sabtu, Julai 04, 2009

KENAPA AKU NAK ANAK2 AKU BERJAYA...

Tersentuh membaca catatan Kak Mazidah..terlalu tinggi gelaran " HEBAT' tu aku yang kerdil nie dibandingkan dengan die yang jauh lebih 'HEBAT'. Aku cume jlankan tugas yang rasenye semua guru atau pendidik buat...kalaupun terlebih tu semua atas dorongan kawan2, Isteri keluarga dan dorongan anak2 yang semangatnye kental untuk berjaya.

Aku sendiri bukanlah dari keluarga yang berada.Bayangkan keluarga besar 10 adik beradik yang 7 daripadanya lelaki...aku yang terakhir..( bungsu). Bapak cume buruh kilang BATA, Mak cuma suri rumah sepenuh masa. Apalah sangat kehidupan kami. Kais pagi makan pagi, Kais petang makan petang. Tapi aku tak pernah salahkan bapak, cos aku sendiri selese hidup sederhana. Kalau kawan2 pakai baju sekolah baru, aku dah rase selesa pakai baju abang2 yang turun temurun jatuh kat aku. Kasut, seluar semua milik abang2. Kalo ketat seluar die orang aku pun ketatlah. Tiada pilihan, aku terima seadanya.Pernah kawan2 gelarkan aku sikasut buruk..mana taknye pakai kasut abang yang dan terkoyak rabak , ternganga tapat . Tutup telinga dan abaikan aje. Bagi aku..apa yang bapak bagi , bapak suruh..aku taku nak tolak. Baju rya jangan harap dapat beli baju baru...turun temurun gak.Aku tak kisah janji raya kami sama2. Dari kecil aku dah di ajar berdikari. Dah tolong mak masak, nak kene tolong mak basuh kain, dah masuk hutan cari kayu api, kelapa dan macam2. Tapi aku suka semua tu...tu aje hiburan aku. Mana ade TV, Mana ada komputer...semuanye tak ada. Nak tengok TV kene bayar 10 sen kat umah jiran itupun duk kat tangga. Semata2 nak tengok cite P.Ramlee. Klakar...Hutan , Kebun dah macam taman permainan kanak2 kat aku. Bapak bab ke kebun..akulah mangsanyer..naik basikal tua cari kayu..Bayangkan diusia 10 tahun aku dah pikul kayu yang besar peha MONTEL keluar masuk hutan untuk jadikan kayu api..mane ada dapur gas mase tu..Kadang2 bapak marah.." letak kayu tu..berat untuk ko..ko angkat yang kecik-kecik "...tak sanggup aku turut kata bapak , aku jawab " boleh pak...bukan berat sangat"..pada hakikatnyer ...tuhan ajer yang tahu..semuanye semata2 aku nak kurangkan beban bapak. aku tak nak bapak sorang2 penat. Kekadang panjat pokok , potong dahan dah macan tarzan...tapi takle sampai pakai cawat. Kat umah aku dah biasa sangat tolong mak masak. Tu yang boleh masak untuk isteri dan anak2 tu..semua berkat perhati mak masak. Sebelum g sekolah..pagi2 dah jalan keliling kampung jual " PULUT KUNING".." Pulut...kuning....kari ayam..." tu je yang aku pekek tlolongkan..tapi semua abis cos pulut kuning mak no 1 kat kampung.Aku dah tak kisah dah keliling kampung...lagi seronok cos dapat jalan2. Basuh baju...bukan baju sendiri..baju satu keluarga aku basuh..taknak mak penat..Paling tak gemar basuh seluar Jeans abang2...separuh mati. Tulah sebab aku tak pakai luar spesis tu...sumpah aku tak nak pakai...susah basuh terutama bab "PERAH".Mengemas rumah...keje akulah sape lagi nak buat. tapi mmang aku suka ngemas cos dapat susun sendiri kedudukan ruang dan perabut...ceh macam eric leong, casa impian. Aku tak macam kanak2 lain kot bermain hanye kat dalam umah..paling jauh ket depan tangga..mane taknye..kakak aku garang, balik lambat..jeritan die kalah Ning BAizura...sakit telinga. Tapi aku sayang die...die idola aku..cos die pun cikgu.

Dunia remaja tak macam remaja lain. Banyak habis kan masa kat umah tolong mak. Jalan jauh pun cari kayu api naik basikal sampai kat sementa.Kalo bawak balik kayu api banyak..mak gorengkan telur makan ngan kicap...bonus cos hari2 lain makan nasik je.Makan Ayam...Wei...aku makan ayam setahun sekali..tu pun orang bagi masa raya..berebut ngan abang2 yang ramai..sanggup sorok bawah pinggan. Daging..tunggu raya korbanlah jawabnyer.Kat umah penuh peraturan..makan ..pinggan kene basuh sendiri. Makan semua kene kongsi..bayangkan..kuaci sebungkus beli kat pasar tu di bahagi2kan 10 beradik. bungkus dalam kertas siap tulis nama..tulah kalau keluarga besar. Jadi nak bungsu orang kate dimanjakan...tidak untuk aku..bapak layan sama jer...Mak...satu arahannye..makan ikut aturan..mula bapak makan dulu, abang kakak kemuadian adik2. Mak memang masak seperiuk besar, semua masakan jenis berkuah...aku selalu kene makan last...itupun kalau ada baki..kalo takde baki..nasik jelah...kadang2 protes kat mak..curuh air makan depan die...tapi aku semua tu aku tak kisah sebenarnye cos aku dan janji ngan diri aku kene jadi anak yang baik. Mak tak marah cuma mak kate " Kau yang paling susah...tapi nanti kau yang akan jadi paling senang". Bila dah idup sekarang baru aku rasa betul mak kate...kalo dulu aku makn nak mewah, skang aku tak rase nikmat mewah tu...Keje2 mak aku slalu tolog buat...jangan ketawa..aku tolong mak masak kuih, biskut, gubah bunga, menjahit...fuh! aku banyak belajar dari mak..sebab tu mak bapak tak pernah risau tinggalkan aku kat umah sorang...Kalo alik kampung semua balik kecuali aku..bapak suruh jaga umah...aku lagi suka..cos dapat melalak nyanyi macam tak hingat dunia. Tolong bapak menukang umah...biasalah..bab2 panjat aku lah jawabnye. Satu kes aku rase sampai skarangpun bapak tak tahu, aku kene beli beras 20 kilo bawak basikal tua tu seumur 12 tahun... melintas jalan tetiba jer beras jatuh dan pecah..menangis mintak tolong..kesesakan lalu lintas berlaku. Orang2 dok tolong aku kutip beras termasuk mamak kedai. Menangis bile kene marah orang2 yang tak tau sapa siap kate " Bodoh...ade mak bapak, abang2 tapi tak pakai akal, budak kecik suruh bawak beras" ..aku pegang kaki orang tu.." Ampun pakcik..jangan kate macam tu kat mak bapak saya ngan abang2 saya...saya yang salah"..kejam kan orang tu..tolong taknak..maki orang pandai. Balik umah cepat2 masuk beras dalam tong..takut bapak marah...

Blajar...aku blajar tak macam budak2 skarang...buku sekolah...baki buku abang2..kita guna. Pakai apa yang ade. Beg sekolah...he2 buat sendiri..mak ajar jahit..kadang2 beg sekolah pakai bendera BARISAN NASIONAL...cikgu siap sindir...nakjadi MENTERI ye zir...Aku jawab.." WAZIRON...menteri cikgu"..tu le kelebihan name aku yang memang maksudnye PERDANA MENTERI ATAU KETUA...tak payah masuk politik, bapak dah bagi lepas lahir.Tak lah pandai sangat tapi bolehlah...jadi keayangan cikgu..sebab ringan sangat tolong cikgu2. Masa darjag empat dah tolong cikgu buat soalan pekse...bab lukis gambar terutamanye...sampai cikgu kate " Awak fotostat ke wazir?..."..taklah cikgu..tangan ajaib...Cikgu Devi slalu bagi belanje makan, Cikgu Lailiah slalu blanje makan, Cikgu Razak Selalu belanje makan...so dalam seminggu aku tak kuar duit...smua cikgu sponser . Duit tu aku kumpul...buat beli air soya..uncle Ah Meng tokey kedai kat simpang tu kate.." Mau pandai aa anak Abbas..misti minum air soya bayak..." sampai sekarang..air kegemaranku....Belanje sehari 50 sen jer...bapak tak bekal duit bawak bekal...cekodok goreng, lempeng, lepat, ubi rebus..korang tahu sape makan semua tu...cikgu2 akulah...die orang slalu pau. Tapi takpe..aku suka cos bangga oiii...cikgu peminat setia JOMPOT mak aku...

Kecik aku, remaja aku dewasa aku...tiada erti mewah..semua sederhana kekadang mengundang air mata. Lepas Ijazah...bapak tak bagi kerje pejabat, die suruh keje kilang. Ikut abang keje kat kilang TOYOTA kat S.Alam.BApak kate sebelum sambung belajar diploma perguruan ko belajar susah kerja kilang baru ko feel bile jadi cikgu. Ku turutkan saja. Ikut abg dan bermulalah aku jadi MAmat kilang. Pakai t Shirt training kasut sekolah..aku mulakan keje. Hari pertama aku dah nangis..masuk tandas nangis sungguh2..Datanglah pakcik..nama die Pak Ali..." Ko kenapa nangis nie?...lame baru aku jawab...sedih sangat.." Pakcik. barulah saya rase macam mane penatnyer bapak keje cari duit. Penat sangat..nie baru satu hari...bapak dah bekerja bertahun2 untuk pastikan kami ade pakai, ade makan, ade sekolah, ade tempat teduh...besaokan anak 10 orang lagi.."..Pak Ali terus jawab.." Syukur..anak2 slalu lupe pengorbanan bapak pada die orang...bile bapak garang kite kata bapak tak syang..bile nak duit bapak tak kasik..kite memberontak..hakikatnye,...susahkan carik duit"...lepas kes tu aku slalu rehat dan jadi kawan Pak Ali..banyak blaja dari die...Yang bestnyer...Aku jadi cikgu kat telok gadong aku ajar anak Pak Ali..keh3 die plak nangis jumpe aku..die tak taupun aku berenti keje dulu sambung jadi cikgu..Betul kate Pak Ali...korang bayang..1 jam gaji aku RM3.60...pada hal aku bleh abihkan dalan satu saat je..beli nasik ayam Zila.Sebulan aku bantai OT..tapi gaji tak cecah 1000..Pegi keje pagi balik malam..tak jumpe pun matahari. Susah cari duit..kene marah jepun...silap tak silap jepun marah..yang die tahu bahasa melayu perkataan " BODOH".."MACAM BABI"...fuh..nekad aku nak jadi cikgu..nak pastikan anak2 melayu jangan keje kilang jepun..blaja tinggi jadi orang yang lebih baik..Bile selalu ngadu kat bapak...nie jawapan die " baru tahu susah kan..bapak nak ko jadi cikgu bimbing anak bangsa supaya blaja pandai dan jangan keje jadi kuli...bapak keje kilangkerana bapak takde peluang belajar tinggi cos atok ko tak mampu...bapak anto ko sekolah sebab bapak taknak ko jadi macam bapak..bapak tak nak ko warisi susah bapak"...aku...nangislah..kan ke aku nie ciwek...baru aku sedar..bapak buat semua untuk masa depak aku...setiap kali g shah alam bawak anak murid aku slalu bawak tempat aku keje ni ..nostalgia betul..6 bulan kerja akhirnya aku berhenti..last nak berhenti ..aku ditawarkan jadi disigner kat situ sebab die orang baru tahu aku ade ijazah...pigidah..aku taknak berpaling..itu janji aku kat bapak..NAK JADI CIKGU NAK BELA NASIB ANAK BANGSA...

Susah aku, derita aku, pengalaman aku buat aku nekad nak jadi cikgu..tak kisahlah gaji kecil..tapi aku punye impian nak lihat anak2 berjaya dan dapat bantu keluarga...tu sebablah aku nak anak2 aku berjaya..AKU TAK NAK DIE ORANG MEWARISI SUSAH KELUARGA DAN SUSAH MACAM APE YANG PERNAH AKU RASA...wokeh cukup dulu yer..bile2 aku sambung..anak2 TELOK GADONG dh bising.." Ayah sibuk ngadap komputer je...kite orang balik sekali sekala ayah buat dek jer..." Em...kene layan crite die orang le tu...PAK TAM bulan 8 nak kawin, Khalid bulan 12 kawin, Deli...ari nie jumpe bakal pak mertua, pijul dah ade tapi masih nak kupul duit, Amaar....sedang merancang, Faizal....peminat ramai sangat..tak tau nak pilih..mane taknyer , ghupe macam industan. Pak Tam nak cikgu kompangkan mase kawen..budak2 kompang..bersedia..ANAK2 dah besar...HA! berita terkini...baru dapat cucu...Anak Che...tapi tak sempat jumpa. Menariknye anak2 ini...syarat sebelum kawen..mesti bawak jumpe CIKGU WAZIR dulu. Aku kene buat tapisan. Kalo au tak setuju...sian..cari lain..tapi kebiasaannya aku setuju..janji ikut jalan yang betul. Nie ayat Pak TAm pagi tadi.." Saya kalahkan ayah, ayah kawen umur 28, saya 23..." Saya jawab, umur 23 ayah belum abis blaja kat Uitm..Pak Tam terus balas " Ayah pandai, orang pandai kawen lambat...saya blajar tak abih..kene kawen cepat...merancang mase depan..."..keh3 Yang penting, Ikut jalan yang betul....sebelum saya undur diri...ayat terharu dari Pak Tam..." Yah..nanti orang kawen, orang nak nak kembar...satu orang jaga , satu ayah jaga..kalo anak orang ramai sangat...orang tak larat jaga..ayahlah jaga " kureng asyemmmm Saya balas dengan ayat lembut tapi pedas " Tak kisah Tam asalkan putih"..
kueh..kueh..kueh....wokeh...bubay..nak borak2 nagan pak Tam.

Khamis, Julai 02, 2009

AYAH JAGA DIRI...JANGAN LUPA MAKAN UBAT...

Arin nie pg2 dah ngamuk..6A3 perlu di bangunkan...dah lama bg ruang tido...taklah marah..taklah leter ..tapi kasik gegarrrrrrr....Bagusnyer bebudak nie..baru intro dah tumpah air mate....jiejah ngan nita tak boleh cakap...ratu air mate....hok budak lelaki...Saleh....kontrol nangis...tapi nangis korang tu bagus...tak hipokrit...nangis ni bukan milik owang pompuan jer...lelaki pon bleh nangis...bio nagis skarangkan ..jangan nangis bile dapat result teruk STPM nanti....Tu baru sikit kite nangis sedangkan mak ayah kite dah selaut air mate ditumpahkan...bezanya die orang tak nangis depan kite cos nak pastikan anak2 sentiasa kuat...cube sekali sekala intai die orang solat..tengok mase die orang baca doa...percayalah..mencurah air mate die orang dok berdoa...bukan mintak kaya, bukan mintak gaji naik, bukan mintak durian runtuh...Mak pak kite mintak Allah bagi kite cihat, bagi kite mudah belajar, bagi kite barjaya dunia akhirat dan berkali2lah die orang mintak kite lulus pekse ngan cemerlang walaupun pada hakikatnya depan mate dieorang kite malas benor blaja...Ingat anak2..pesan cikgu tadi...mak pak kite takde reta banyak macam keturunan bangsawan...die harap ilmu tu jer jadi harta untuk kite gunakan mase depan....Aku ingat pesan bapak mase mula2 belanje makan " MEE JAWA" tu favourite bapak..gaji pertama jadi cikgu.." Bapak tak kisah dik ko bagi duit ke tidak....bapak dah cukup bahagia...mak ko pun tak mintak sebab ko dah bagi pun die kebanggaan...cume belikan die baju raya...bagi die senyum.."..Aku sentiasa ingat pesan tu..sehingga kini setiap kali raya aku akan pastikan mak bapak pakai baju baru pagi raya...aku gosok...aku sarungkan, aku butangkan baju, aku sematkan kerongsang....syukur...semoga Allah bagi aku kesempatan tu sehingga akhir hayat 2 insan istimewa ni.Mak Bapak akan melaram baju tu sehari suntuk....pilihan aku biasanya jadi kesukaan mak bapak....Mase aku graduation kat UiTM dulu...aku siapkan persalinan serba hijau untuk mak ngan bapak cos jubah konvo warna ijo...sayang mak tak nak pergi cos alasan...penat...tapi sebenonye .....Bapak jer pegi....Pertama kalinye aku nengok bapak nangis....Aku peluk bapak...aku tanya bapak..." Nape bapak nangis? bapak tak pernah nangis.." Nie jawapan bapak yang sampai sekarang aku pegang sebagai tangkal idup.." Bartahun bapak keje, besorkan korang 10 adik beradik...penatnyer tak pernah ilang....tapi ari nie saat aku tengok ko kat atas pentas amik segulung ijazah...penat yang bertahun2 tu ilang dah...lege dah...bapak dah boleh bangga ngan zuriat bapak"....kami berpelukan...dan rasenya itulah pelukan bapak yang paling erat pernah aku rase...Terima kasih bapak...mak....Kalian sumber inspirasi ADIK....

Anak2....kalau aku boleh....anda pun boleh...jadikan kejayaan anak2 sebagai kejayaan abadi buat mak bapak kite...air mate mereka ketika itu tak sama dengan air mate kite sekarang....Ari nie...semuanye aku luahkan buat bekalan anak2 6A3 agar mereka jadi lebih hebat dari aku....Aku percaya...KORANG BOLEH...Isma, Saleh, Montek, Chapik,Viky....jadi anak lelaki yang terbaik, Jiejah, Nita, Sham, Zila, Liza, Pisa,Jiera,Sok Kon, Fong,Ain,...jadi anak gadis yang cemerlang....AYAHDE DOAKAN KALIAN BERJAYA>>>tapi dengan usaha.

Belum abis sekolah dah dapat tempahan ..." Ayah..petang kite orang sampai"...Hakim, Sam dan Botak...3 anak yang baik ini balik nak jumpe cos jumaat nak balik kampus. Mintak restu supaya sem nie up sikit result pekse. AYAH DOAKAN. Bekalkan skit nasihat untuk diguna pakai kat kampus. ANak2 nie pun tinggalkan pesan.."Ayah...jaga diri, Makan ubat"...pelukan dan ciuman dari anak2 nie buat rasa hati ini bersyukur amat sangat...walaupun bukan anak kandung tapi dihargai seperti kite bapak mereka sendiri.Terima kasih buat mereka terutama HAKIM cos anak muda ini setiap hari tak lekang tanye kabar dan ambil berat. Percaya...mak ayah mereka juga hebat kerana hasil didikan mereka mereka tahu menghargai jasa guru...yang terharunya....mereka bertiga ini tidak pernahpun saya ajar dalam kelas sebab mereka tidak ambil subjek yang aku ajar...Mereka jadi rapat hanye dengan kate2 nasihat dan dorongan aku ketika berada dalam KPA3.TQ..semoga kalian terus jadi anak yang baik. Buat AYED....semalam ketika aku terbaring sakit...dari kampung subang turun klang semata2 nak jengok cikgunye...selain mintak restu..nak balik Uitm Terengganu...sempat berpesan.." Ayah....ayed nak ayah sihat....Makan ubat...makan nasik..."...Sebelum tinggalkan aku...terharu...anak baik ini peluk dan cium pipi...rasenye ciuman tu masih same ketika Ayed menagis kat tangga cos takut nak amik pekse PMR kat SMKBBSS. Aku peluk bagi die rase kuat...akhirnye ayed berjaya jadi antara pelajar terbaik...Tq Ayed....Ayah yakin Ayed bleh jadi yang terbaik...

MAlam...pg tahlil kat Kg. Delek. Arwah ayahde ELVY SULEITA bekas anak murid kat SMK Telok Gadong. Skang dan ade anak 2 orang...Aku dipanggilnye ATOK..terasa tua. ElVY mase kawin akulah yang buat pelaminnye...die taknak orang lain buat...klakar bunyinyerkan...itulah pengorbanan ayah, ape yang anak2 minta...ku turutkan ajer...untuk kebahagiaan yang berkekalan. Sedih bile ayah pergi , Sempat jumpe mak kandung Elvy...pesanan ringkas tapi penuh bermakne..." Cikgu...anak2 makcik dah takde ayah...tapi die orang kate die orang masih ade ayah...Cikgu ayah die orang, jaga die orang ye cikgu....anggap die orang anak2 cikgu"...Aku jawab..." Mereka dah memang anak2 saya"...Korang tahu 5 edik beradik Elvy di dari kakaknye ELLy, Adiknye Elmi, ELwi dan Elsi...semua aku ajar kat SMKTG. Lima2 tu semua KPA3...dah macam anak sendiri....Pesanan anak2 5 orang nie mase nak tinggalkan majlis " YAH...Jangan lupe makan ubat...JAGA DIRI..Kami sayang ayah"....ANugerah Allah kan....kite beri sayang...kite peroleh sayang...

Malam gi pasor ...jumpe Kamarul...budak SMKSKI yang pernah aku lempang depan kelas cos main cak2 ngan aku...ponteng kelas satu hal...main sorok2 plak...pelempanglah die dapat...tapi lempang sayang...alhamdulillhah...berubah dan result SPM membanggakan. Dapat tingkatan 6 tp pergi Politeknik. Bakal masuk minggu depan...SALAM....peluk....ini pesannye " Ayah...doakan saya ye...saye nak ayah jugak yang doakan saya...saya nak berjaya cam ayah....AYah jaga diri...jangan lupa makan ubat"...Aku jawablah jugak "AYAH KAN SELALU DOAKAN".....malam die datang umah...aku g tahlil....em...Kamarul sempat tinggalkan KEKURA KAT KOLAN IKAN. pesan die...selagi kura2 nie idup ayah ingat kamarul tau...sudah...sapelah yang nak membelenye....

Hari nie...tu jelah perkatan yang aku dengo...JAGA DIRI>>>MAKAN UBAT........Apa2pun....aku bersyukur cos ade yang ambil berat dan sayang aku...bak kata HAKIM..." RAMAI LAGI ANAK2 AYAH YANG SAYANG AYAH.."...ANak2 nie mase kecil nakal depan mate...tapi hakikatnye mereka cukup baik...selalu beritahu mereka "BAKA YANG BAIK DATANG DARI BENIH YANG BAIK" Tahniah kepada ibu bapa anak2 ini...kerana asuhan kalian mereka jadi sebaik ini. Didikan kalian buat mereka tahu meghargai kasih sayang. Bertuah kerana kalian punye anak sebaik, secanting, seindah dan segemilang ini....Aku cume dapat tumpang kasih...mintak izin untuk merasai kasih mereka..Aku percaya ramai lagi anak2 yang baik diluar sana....teruskan jadi anak2 yang baik...syurga milik anda.percayalah.Buat ibu bapa cemerlang ini....terima kasih sekali lagi....Terima kasih anak2 ku. AYAH SAYANG KALIAN SEUMUR HIDUP....jaga diri...jangan lupa makan ubat.....