Isnin, Januari 31, 2011

HUJAN RAHMAT....

SALAM...syukur..perjalanan pergi dan balik selamat...

7 pagi ahad dah mula bertolak..lepas kejut anak2 bangun...pijul dan Alang macam tak puas tidow..sebab malamnya merayau2 ngan ayahdenya kat YOK MAMPIR. Mula perjalanan Ujan dah menunjukkan dirinya...jadiknya sepanjang jalan kat HIGHWAY..hujan selebat2nya..berhenti kat R&R ujan masih tak mahu nak berhenti..terus gerak sampailah kat Umah mak abah..jam 2.30 petang...pengantin dok bersanding dalan hujan...Nasib baik Air TAwar 1 atas bukit..takdeklah banjir...sepanjang jalan pergi dan balik..banyak menyaksikan kereta xsiden..fuh!..kebanyakkannya kereta mewah2..tulah sikap pemandu kita..hujan2 lebat sampai tak nampak jalan pun masih nak bawak kereta laju...xsiden gadoh tengah2 jalan...

Terima kasih kepada keluarga pihak mak abah yang melayan kami sebaiknya...kepada pengatin baru...takper..ujan2 macam nielah best..heheheh ( dulu kawen pun musim ujan)...

Jam 5.30 petang bertolak pulang..hujan masih tidak menunjukkan ciri2 nak berhenti..maka..teruslah kami bergerak..walaupun agak perlahan..MYvi ku hebat dilorong kiri....Jam 10 malam...nak berhenti isi minyak..tetiber ajer tayar kereta terlanggar lubang...bedegang!!!!!!.....turun2 kereta..adoi mak..tayar kereta ku BENJOL...ade ketulan sebesar bola tenis kat tayar....agak gerun gak....tapi perjalanan tetap diteruskan..lebih perlahan dari biasa...80 jer meter tu aku kasik gerak..takut jadik aper2 kat perjalanan nanti..Mulut kumat kamit dok bezikir....mintak Allah lindungi perjalanan..mase nie ingat KARIM jer..sebab die dah kat umah....sambil memandu...tangan asyik dok gosok2 steringh pujuk MYvi ku..."jangan jadik aper2 yer...aku tak jual ko..aku jaga ko",,,hahahah!...memang macam tulah kereta aku....bile aku kate nak jual nak beli keter baru..mesti ada yang tak kena jadi..macam kene langgar motor, cermin kena pecah pencuri bangang sebab die bawak lari beg telekong bini aku, macam2lah...so kenelah cakap baik2 kat MYvi aku nie..takut die merajuk.

Syukur..Allah pelihara perjalanan kami..sampai kul 12 malam...mandi terus tutup lampu tidow sebab penat sangat2.Badan rasa macam nak tercabut tulang menulang..Sabtu dah demam..badan tak berapa nak sihat....ahad pagi2 dah bangun bertolak ke johor....

Bangun pagi2 nie..lega sikit..rehat cukup...bangun2 dikejutkan ngan salam si KARIM...ahahaha..padahal baru mimpi die datang umah pakai baju PINK...Macam die tahu2 jer
ayahdenya perlukan bantuannya..Kereta aku nie dielah jugak yang selalu amik tahu..balik bercuti mesti die belek kereta MYvi ngan Viva bunda die..kalo ade yang tak betul..lekas2 die g bengkel...jadiknya..aku disuruhnya mandi cepat..ikut die pi bengkel...sampai bengkel..tokey tu kata.."ini tayar boleh meletop oooo"..syukur tak jadik2 aper2 semalam. So kenelah tukar tayar..RM150...lesap....

Lepas tukar tayar...dok bayar bil...dan beli barang2 KARIM. Jengok2 kedai enpon AWONG...sebab Karim nak bei tepon baru...AWONG bisik..." yah...petang nie nak datang umah..bawak menantu..."...hahahahaha! anak cina aku nie nak bawak mambang die yang baru die kenal..huhu...boleh ajer...ayahde tak kisah..janji diperkenalkan...Baikkan AWONG nie..sampai nak carik makwepun die kasik tunjuk kat ayahdenya..setakat nie.dah 2 orang....tapi semua rejek....ayah kate tak sesuai....

Hujan....dalam hujan banyak cerita...Dalam hujan banyak khabar..biarpun ia nakpak macam menyusahkan..tapi ia tetap RAHMAT...Semoga HUJAN terus turun memberi titisan kisah yang ceria.TERIMA KASIH ALLAH, TERIMA KASIH HUJAN....

Ahad, Januari 30, 2011

PIJUL DAN ALANG YANG SETIA




Setiap malam Sabtu..mata akan terus memandang jam di dinding. Berkata dalam hati...Pijul balik ker tak malam nie....senyap jer...Setiap kali terdetik pasal Pasal pijul..percayalah 5 minit kemudian die mesti terus tepon..macam die tahu jer pasal ayah die yang tunggu die balik...




Alhamdulillah...Pijul tak pernah kecewakan ayahnya...die akan balik temankan ayahnya setiap sabtu...Walaupun agak lama die abis belajar kat SMK Telok Gadong..die tak pernah nak mungkir janji yang akan jaga ayahdenya...Sentiasa temankan ayahnya, sentiasa pulang ngan VCD2 baru tuk ayahnya....Malam nie...NGANGKUNG...hahahah..ayah dah tengok 2 kali kat wayang...Hampa punya pasal...ayahdenye kenelah bawak die makan kat luar..tebus salah

Syukur..alhamdulillah...anak2 Telok Gadong nie tak pernah lupa ayahdenya kat umah no 22. Minggu depan Fadeli kawen kat Kelantan..ayah tak dapat nak ikut..anak2 yang lain jer yang pegi,Pak Tam tunggu masa nak dapat baby, Amar tahun nie jugak kawen, Faizal...tunggu seru...Apa2pun..mereka anak2 yang baik..walaupun sibuk bekerja, dah kawen, isteri dok sarat mengandung tapi tak pernah tinggal ayahdenya...Ayahdenya bagi ilmu sikit...tapi mereka balas ngan kasih sayang yang melimpah ruah...

Semoga ikatan persaudaraan nie kekal..terima kasih kat anak2 telok gadong yang SENTIASA SETIA..11 TAHUN MASIH KEKAL BERSAMA.SEMOGA ALLAH PELIHARA HUBUNGAN BAIK NIE SAMPAI SYURGA.

Terima kasih PIJUL,AMAR,PEJAL, PAK TAM, ALANG, KHALID, RAJA,JASLIN, NEWAN, HAIL,ELVY,RUBY,KEROL,WAK RIBOT,KEPAK......SELALU DIHATI.

Sabtu, Januari 29, 2011

JANTUNG BLOGKU KEMBALI BERDEGUP


Salam semua...sebelum memulakan tinta...Ucapan Ribuan Terima kasih buat anakdeku KHAIRUL HAKIM SAIBANI atas WAJAH BARU penuh ceria untuk BLOG ku yang kini OREN...Cantik, Tertarik, DEBOOM...

Dah lama tak menulis...entah kenapa saya sendiri tak tahu...nak kate sibuk...sibuk ker?...nak kate takdek masa....ye ker?..entah..Kepulangan anakde Hakim semasa cuti sem lepas...beulang2 kali die suh ayahdenya terus menulis...hehehe..setiap kali bersembang mesti die suh ayahnya terus menulis...Oleh kerana dah selalu di ingatkan akhirnya ami buat keputusan..."kalo Hakim bleh kasik blog ayah nampak cantik..ayah janji akan terus menulis..."..Hakim ambil cabaran tu..walaupun terpaksa tunggu giliran ngan kawan2 die..akhirnya hari nie.."cikguwazir.blogspot.com" sudah tukar wajah....OREN

Sehari sebelum ianya berlaku...Hakim ade tanya.." ayah suka warna ape"....Saya jawab "ijo, Oren,coklat"..tapi sebenarnya OREN dihati...tak caya meh datang umah saya....semuanya oren....Tak sangka...baca mesej di FB.." yah...blog dah 80% siap"..fuh! bile bukak...ternyata..anakdeku ini tahu ajer citerasa ayahdenya....markah yang boleh ayahde bagi sebagai cikgu seni...110%..MANTOP......suka sangat..sangat suka....

Di awal penulisan blog nie dulu OREN pernah jadik salah satu tajuk cerita..akhirnya OREN telah diadaptasikan sebagai inspirasi yang sungguh menakjupkan...huhu...Insyaallah...buat anakde Akim..ayahde akan terus menulis...akim suh menulis sekurang2nya satu seminggu...insyaallah...ayahde akan cuba kongsikan ape kata dan rasa hati...untuk panduan diri dan panduan idup anak2 yang setia membaca....

Semoga dengan WAJAH BARU ini akan beri inspirasi untuk terus berkarya..Terima kasih sekali lagi Buat nakde Hakim yang banyak sekali memberi semangat pada ayahdenya....Hakim terbaik buat ayah..Semoga Pemberian ini akan buat kite terus erat . Ayah sayang Akim SAMPAI SYURGA...

key..setakat nie dulu ....permulaan untuk jantung BLOGKU kembali berdegup....tunggu saja tinta seterusnya.....TERIMA KASIH SEKALI LAGI BUAT ANAKDE HAKIM.

OREN MINTA DIRI.