Khamis, Julai 02, 2009

AYAH JAGA DIRI...JANGAN LUPA MAKAN UBAT...

Arin nie pg2 dah ngamuk..6A3 perlu di bangunkan...dah lama bg ruang tido...taklah marah..taklah leter ..tapi kasik gegarrrrrrr....Bagusnyer bebudak nie..baru intro dah tumpah air mate....jiejah ngan nita tak boleh cakap...ratu air mate....hok budak lelaki...Saleh....kontrol nangis...tapi nangis korang tu bagus...tak hipokrit...nangis ni bukan milik owang pompuan jer...lelaki pon bleh nangis...bio nagis skarangkan ..jangan nangis bile dapat result teruk STPM nanti....Tu baru sikit kite nangis sedangkan mak ayah kite dah selaut air mate ditumpahkan...bezanya die orang tak nangis depan kite cos nak pastikan anak2 sentiasa kuat...cube sekali sekala intai die orang solat..tengok mase die orang baca doa...percayalah..mencurah air mate die orang dok berdoa...bukan mintak kaya, bukan mintak gaji naik, bukan mintak durian runtuh...Mak pak kite mintak Allah bagi kite cihat, bagi kite mudah belajar, bagi kite barjaya dunia akhirat dan berkali2lah die orang mintak kite lulus pekse ngan cemerlang walaupun pada hakikatnya depan mate dieorang kite malas benor blaja...Ingat anak2..pesan cikgu tadi...mak pak kite takde reta banyak macam keturunan bangsawan...die harap ilmu tu jer jadi harta untuk kite gunakan mase depan....Aku ingat pesan bapak mase mula2 belanje makan " MEE JAWA" tu favourite bapak..gaji pertama jadi cikgu.." Bapak tak kisah dik ko bagi duit ke tidak....bapak dah cukup bahagia...mak ko pun tak mintak sebab ko dah bagi pun die kebanggaan...cume belikan die baju raya...bagi die senyum.."..Aku sentiasa ingat pesan tu..sehingga kini setiap kali raya aku akan pastikan mak bapak pakai baju baru pagi raya...aku gosok...aku sarungkan, aku butangkan baju, aku sematkan kerongsang....syukur...semoga Allah bagi aku kesempatan tu sehingga akhir hayat 2 insan istimewa ni.Mak Bapak akan melaram baju tu sehari suntuk....pilihan aku biasanya jadi kesukaan mak bapak....Mase aku graduation kat UiTM dulu...aku siapkan persalinan serba hijau untuk mak ngan bapak cos jubah konvo warna ijo...sayang mak tak nak pergi cos alasan...penat...tapi sebenonye .....Bapak jer pegi....Pertama kalinye aku nengok bapak nangis....Aku peluk bapak...aku tanya bapak..." Nape bapak nangis? bapak tak pernah nangis.." Nie jawapan bapak yang sampai sekarang aku pegang sebagai tangkal idup.." Bartahun bapak keje, besorkan korang 10 adik beradik...penatnyer tak pernah ilang....tapi ari nie saat aku tengok ko kat atas pentas amik segulung ijazah...penat yang bertahun2 tu ilang dah...lege dah...bapak dah boleh bangga ngan zuriat bapak"....kami berpelukan...dan rasenya itulah pelukan bapak yang paling erat pernah aku rase...Terima kasih bapak...mak....Kalian sumber inspirasi ADIK....

Anak2....kalau aku boleh....anda pun boleh...jadikan kejayaan anak2 sebagai kejayaan abadi buat mak bapak kite...air mate mereka ketika itu tak sama dengan air mate kite sekarang....Ari nie...semuanye aku luahkan buat bekalan anak2 6A3 agar mereka jadi lebih hebat dari aku....Aku percaya...KORANG BOLEH...Isma, Saleh, Montek, Chapik,Viky....jadi anak lelaki yang terbaik, Jiejah, Nita, Sham, Zila, Liza, Pisa,Jiera,Sok Kon, Fong,Ain,...jadi anak gadis yang cemerlang....AYAHDE DOAKAN KALIAN BERJAYA>>>tapi dengan usaha.

Belum abis sekolah dah dapat tempahan ..." Ayah..petang kite orang sampai"...Hakim, Sam dan Botak...3 anak yang baik ini balik nak jumpe cos jumaat nak balik kampus. Mintak restu supaya sem nie up sikit result pekse. AYAH DOAKAN. Bekalkan skit nasihat untuk diguna pakai kat kampus. ANak2 nie pun tinggalkan pesan.."Ayah...jaga diri, Makan ubat"...pelukan dan ciuman dari anak2 nie buat rasa hati ini bersyukur amat sangat...walaupun bukan anak kandung tapi dihargai seperti kite bapak mereka sendiri.Terima kasih buat mereka terutama HAKIM cos anak muda ini setiap hari tak lekang tanye kabar dan ambil berat. Percaya...mak ayah mereka juga hebat kerana hasil didikan mereka mereka tahu menghargai jasa guru...yang terharunya....mereka bertiga ini tidak pernahpun saya ajar dalam kelas sebab mereka tidak ambil subjek yang aku ajar...Mereka jadi rapat hanye dengan kate2 nasihat dan dorongan aku ketika berada dalam KPA3.TQ..semoga kalian terus jadi anak yang baik. Buat AYED....semalam ketika aku terbaring sakit...dari kampung subang turun klang semata2 nak jengok cikgunye...selain mintak restu..nak balik Uitm Terengganu...sempat berpesan.." Ayah....ayed nak ayah sihat....Makan ubat...makan nasik..."...Sebelum tinggalkan aku...terharu...anak baik ini peluk dan cium pipi...rasenye ciuman tu masih same ketika Ayed menagis kat tangga cos takut nak amik pekse PMR kat SMKBBSS. Aku peluk bagi die rase kuat...akhirnye ayed berjaya jadi antara pelajar terbaik...Tq Ayed....Ayah yakin Ayed bleh jadi yang terbaik...

MAlam...pg tahlil kat Kg. Delek. Arwah ayahde ELVY SULEITA bekas anak murid kat SMK Telok Gadong. Skang dan ade anak 2 orang...Aku dipanggilnye ATOK..terasa tua. ElVY mase kawin akulah yang buat pelaminnye...die taknak orang lain buat...klakar bunyinyerkan...itulah pengorbanan ayah, ape yang anak2 minta...ku turutkan ajer...untuk kebahagiaan yang berkekalan. Sedih bile ayah pergi , Sempat jumpe mak kandung Elvy...pesanan ringkas tapi penuh bermakne..." Cikgu...anak2 makcik dah takde ayah...tapi die orang kate die orang masih ade ayah...Cikgu ayah die orang, jaga die orang ye cikgu....anggap die orang anak2 cikgu"...Aku jawab..." Mereka dah memang anak2 saya"...Korang tahu 5 edik beradik Elvy di dari kakaknye ELLy, Adiknye Elmi, ELwi dan Elsi...semua aku ajar kat SMKTG. Lima2 tu semua KPA3...dah macam anak sendiri....Pesanan anak2 5 orang nie mase nak tinggalkan majlis " YAH...Jangan lupe makan ubat...JAGA DIRI..Kami sayang ayah"....ANugerah Allah kan....kite beri sayang...kite peroleh sayang...

Malam gi pasor ...jumpe Kamarul...budak SMKSKI yang pernah aku lempang depan kelas cos main cak2 ngan aku...ponteng kelas satu hal...main sorok2 plak...pelempanglah die dapat...tapi lempang sayang...alhamdulillhah...berubah dan result SPM membanggakan. Dapat tingkatan 6 tp pergi Politeknik. Bakal masuk minggu depan...SALAM....peluk....ini pesannye " Ayah...doakan saya ye...saye nak ayah jugak yang doakan saya...saya nak berjaya cam ayah....AYah jaga diri...jangan lupa makan ubat"...Aku jawablah jugak "AYAH KAN SELALU DOAKAN".....malam die datang umah...aku g tahlil....em...Kamarul sempat tinggalkan KEKURA KAT KOLAN IKAN. pesan die...selagi kura2 nie idup ayah ingat kamarul tau...sudah...sapelah yang nak membelenye....

Hari nie...tu jelah perkatan yang aku dengo...JAGA DIRI>>>MAKAN UBAT........Apa2pun....aku bersyukur cos ade yang ambil berat dan sayang aku...bak kata HAKIM..." RAMAI LAGI ANAK2 AYAH YANG SAYANG AYAH.."...ANak2 nie mase kecil nakal depan mate...tapi hakikatnye mereka cukup baik...selalu beritahu mereka "BAKA YANG BAIK DATANG DARI BENIH YANG BAIK" Tahniah kepada ibu bapa anak2 ini...kerana asuhan kalian mereka jadi sebaik ini. Didikan kalian buat mereka tahu meghargai kasih sayang. Bertuah kerana kalian punye anak sebaik, secanting, seindah dan segemilang ini....Aku cume dapat tumpang kasih...mintak izin untuk merasai kasih mereka..Aku percaya ramai lagi anak2 yang baik diluar sana....teruskan jadi anak2 yang baik...syurga milik anda.percayalah.Buat ibu bapa cemerlang ini....terima kasih sekali lagi....Terima kasih anak2 ku. AYAH SAYANG KALIAN SEUMUR HIDUP....jaga diri...jangan lupa makan ubat.....

1 ulasan:

  1. Ayah, doakan akim kat sini.. Doakan akim tak lupa diri... Doakan akim terus maju.. Doakan akim dapat capai apa yang akim citakan.. Doakan akim tak lupa asal usul.. Tempat berpijak... Doakan akim terus pandang ke belakang.........:)

    Akim doakan ayah sihat... Tabah dalam hidup ayah.. Dilimpahi kasih sayang anak-anak ayah macam ayah limpahkan kasih sayang pada kami.... Akim sayang ayah..

    BalasPadam