Isnin, Julai 27, 2009

KEM INTEGRASI KPA3 KEBANGSAAN, MELAKA ( 24 HINGGA 26 JULAI 2009)

Perkhemahan KPA3 peringkat kebangsaan nie di buat di KeM Pengakap, Bukit Katil, Melaka. Sebenornye kem nie patut aku ikut dari 21 julai lagi tapi memandangkan kene mentafsir..aku gerak lewat. Sepatutnye aku mengetuai kontigen Negeri Selangor..Yelah memandangkan akukan Pengerusi Teknik KPA3 Selangor...aceh..riak plak..kenelah bersama2 kontigen dan guru pengiring yang lain. Oleh kerana masalah teknikal nie aku pergi gagahkan jugah ke Melaka selepas selesai kerja mentafsir.Nak pergi sendiri...make tak sampaile jawab nye...Minta jasa baik Hang Tuah ( suami kak Mazidah) bawa kami ke sana.

Lepas Magrib bertemankan Cayyoi,Montel dan Saleh kami mengekori saja kereta Myv hang Tuah ke Melaka. kak Mazidah dan anak2 nya turut sama ke Melaka...Balik Kampung...Penginapan kami di taja oleh ...ATOK.Sampai Melaka jam 10.30 malam...bawak perlahan..rabun malam. Singgah restoran makan ROTI JOHN dan ayam panggang. Ngantuk2 pun bedallllll. Ha! yang nie ditaja oleh TUAH....Sampai umah ATOK..Wah!!!!!Atok beli kete baru...JENTOLAK...parking depan umah..fuiiiyo! bleh buat rempit ngan driff nie... Masuk umah tak jumpa atok pun terus serang tilam....kali nie dapat tilam.......bolehlah dari takde..ngalah ngan menantu Atok dan cucu2nye. He2...Tido umah Atok nie macam tido kat Cameron Highland...sojukkkkkk gilooooo.....berebut2 bantal dan slimut..macam ghumah sendiri...

Pagi lepas main laplip tamplong same kene mandi dulu...KEM KOM kat umah atok dah menjerit....siap ala kadar..serba oren ...terus menuju Kem KPA . Singgah warong sarapan pagi...menu ROTI CANAI..kuah asam pedas...dah habis baru tahu ade jual "LEMPENG KELAPA"...SO...esok niat nak pekene lempeng....balas dendam.

Terus ke tapak kem. Kem Pengakap Bukit Katil. Terserempak ngan Timbalan Pengarah kat kementerian...siap order..nak anak die masuk kpa kat ski...kembang idung aku yang memang dah kembang..Baik Boss.....Jumpelah rakan2 kontigen Selangor. Cikgu Aziz, Penyandang Ketua kontigen menggantikan aku, Cikgu Asrul, Cikgu Sila dan pegawai2 JPAM Selangor..tande bagi sokongan. Tunggu lepas keputusan pertandingan, Selangor hanye dapat naib johan kawad kaki perempuan.Alhamdulillah dari takde. Johan keseluruhan....PERAK...Tahun depan Selangor bakal bangkit....Idup KPA Selangor...




Nak angkat kaki..tibe2 aje dengar pengumuman..."semua yang berada di kawasan kem tak boleh tinggalkan tapak kem...." menggelabah..kami di kumpulkan untuk taklimat, Nie kerana 5 orang peserta positif H1A1. 60 arang lagi itahan di Hospital Melaka. 10 lagi suspek....Adoi!!!parah nie..lebih2 lagi bile diumumkan kami kene kurantin 7 hari di tapak kem..macam mane nie..Bebudak sukelah cuti kite orang nie....nam pakai baju ape..sehelai sepinggang jer...

Allah maha kaya...diberi akal...Cikgu Mazidah bersama suami berjaya meloloskan diri...kami tertinggal..gara2 beli cendera mata...dengan idea bernas Cikgu Mazidah ...kami buat muke ala2 pegawai atasan nie pun menyelinap keluar....syukur..terlepas H1A1. Kmi baru berada tak kurang 2 jam..kami dilepaskan...pakai topeng mulut dah macam cicakmen . 500 meter dari tapak kem...kami jumpe Petronas..cepat2 ke tandas..buat...TRANFOMERS...tukar kulit...pakai baju cop Melaka..keh2 takut halikopter kejar suspek lari.

Shuping time....beli baju Melaka warna hijau untuk diri sendiri , anak2 dan Isteri...makan dan balik..Cayoi ajak g Kota A Farmosa yang 200 meter je dari tempat kami suping....perminta yan di tolak dengan alasan...datang sini nak kem bukan melancong...nanti ade rezeki kite datang lagi ye.....Balik umah atok..sempat usharrrr pokok rambutan....tidor jab

Pastu.......Mandi Pantai time.....dengan muke tak malunye....aku mengetuai kanak2 dari usia 4 tahun hinggalah usia 19 tahun mandi pantai...taknik renang yang pelbagai ditunjukkan dengan pertandingan lumbe siput...jam 7 petang slot mandi tirok dihentikan ....puas gaklah mandi...tapi kalo bagi can nak mandi lagi.

Makan malam ditaja oleh Saleh tapi keluar dari poket aku....hem.....Makan mee bandung ala Melaka kuah asam pedas...memang pedas.. Balik...tidor time....Hujan plak...sejuk teramat sangat.....tu yang bangun lewat...sedap tidor umah ATOK nie...Sempat kerjakan pokok rambutan Atok sampai gondol. Pastu perjalanan pulang dimulakan...Skuad hijau tuntut janji..nak serang warong smalam nak pekene LEMPENG KELAPA....duduk2 jer terus oder "PAKCIK LEMPENG KELAPA 4....."..pakcik jawang ngan tenang dicampur dengan budi bahasa budaya kite..." LEMPENG HABIS NAK....."..Luluh hati mendengarnya....nasib2....Takde lempeng..makanlah MAGEE GOWENGGGG......

Perjalanan lancar balik Klang. Sampai Meru upacara pengagihan RAMBUTAN, CEMPEDAK DAN PISANG...macam citer Nujum Pak Belalang...satu untuk kau...dua untuk aku...tiga untuk kau...hentam ajelah untuk aku...anto cayyoi...pastu balik trus goreng cempedak...minum petang merangkap makan tengahari. Pastu....TIDORRRRRRRR

Terima kasih kat Tuah dan Teja sekeluarga..., Atok dan keluarga, Makcik dan Pakcik jual Lempeng yang dah Habis, kakan jaga tandas pantai, Makcik jual burger 3 hinggit daging double, Pakcik restoren jual air siap sejam, Abang jual T' shirt ijo tempat same bli baju dulu tapi tak ingat kite orang...ke buat2 tak ingat, Uncle jual sekerim, Minachi jaga Parking, kakak jual Otak2, Makcik jual Mee Bandung kuah asam pedas,Warga kpa Melaka, Warga Melaka dan 3 budak Klang yang mengaku Anak Melaka.....Jasa kalian HAMBA TAKKAN LUPA...BAK KATE TUAH...TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA....abis tu ..jawa jer yang hilang kat dunia...wah!...Key..Jumpe lagi Melaka...

1 ulasan:

  1. acap, amri dan faizKhamis, 13 Mei, 2010

    maafkan kami cikgu...kami dari kelas 3e ingin meminta maaf atas setiap kesalahan kami yang terlalu mengecewakan hati cikgu dan kami ingin meminta maaf dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki.....asalam....buat cikgu wazir yang tersayang

    BalasPadam