Selasa, Julai 07, 2009

ANAK MURID DAH PANDAI...

Kecewa...Anak murid skarang lebih pandai..kononye..Aku bukan tak pernah jadi " ANAK MURID" tapi rasenye tak pernah Mak Ayah ajar jadi kurang ajar.Rasenyer takde Cikgu ajar aku jadi lupa diri.Aku pegang teguh prinsip tu. Tapi, skang anak murid mudah sangat cari dose free.Sebagai cikgu " Maafkan ajer"

Memang aku tak arif pasal CINTA..tapi Anak murid yang masih mentah nie Teror pertahankan cinta. " Tak semestinyer kapel boleh bawak kepada kehancuran"...itu ayat anak2 zaman sekarang..Bleh tanye...sblum nie kapel ngan sape....? putus kan...pastu ade ke orang ajak kapel?...ke mengoferkan diri jadi kapel?....sian.Aku memang tak arif pasal KAPEL...Tapi sedar tak...Kapel tu sendiri dah jadi tak betul . Banyak yang salah. Sendri mau ingat. Kerana Kapel sanggup tipu mak ayah..konon p sekolah..Ye pi sekolah tapi buat ape? Blajar kan...Studykan...berapa minit korang study? Dengan kawan sekelas yang lemah, ade masalah belajar tak pulak kite tolong nak blaja sesama...itu tanggungjawab kite tu...knape tak nak...Kekadang sampai tahap ketepikan perasaan cikgu yang konon kite hormat. sanggup buang cikgu kerana KAPEL..Sanggup malukan diri sendiri...Mate yang memandang kekadang mengundang fitnah.

KAPEL tak lupe makpak?...kalo kite ingat mak pek kite tak buat benda yang tak disuruh. Mak Pak satu dunia tak pernah kate gini " Nak...mak bapak hanto ko pg sekolah carik ilmu..sambil2 tu..cariklah KAPEL"...sekarang berani cakap...sok ade anak sendiri....tau macam mane.Cikgu ikhlas tolong, tapi sanggup kate " Mak Yah tak kasi pg umah cikgu cos nanti enjoy"..tapi kuar berdua2 makpak kasik..tak taulah kalo makpak tau ke tidak..Tipu..hipokrit sangat. Ye Cikgu tak arif Pasal cinta...

Cikgu tugasnye sebagai ganti mak ayah. Ape yang dilihatnye tak sesuai pasti die tegur. Tuy kan tanggungjawab. Taknak dengo...tu pilihan anak murid. Mane adenyer cikgu nak tengok anak didiknye gagal dalam hidup? Anak2 murid...kite bukan sebaya...Jauh beza umur kita. Pengalaman mengajar yang hampir 10 tahun nie tak pernah lihat anak murid kapel sampai kawen. yang gagal kerana cinta ade, yang rosak kerana cinte ade, yang sanggup buang keluarga kerana cinta ade, yang menagis macam orang gila kerana cinta ade...macam2 ade...Tu sebab cikgu nasihat. Kalo taknak dengar..terpulang.

Kapel tu bagus...ye ker..Wahai pasangan kapel2..tengok teliti siapa kapel kite...manis ke mulutnyer,baik ke budi bahasanyer, ikhlas ke die, jujur ke die, pandaike die hormat orang lain...tengok betul2 macam pilih baju bir sedap dipakai..nak pakai lame bukan sehari due. Kapel ape ke benda kalo bahasa tidak seindah rupa? Kpel ape yang pilih kite tuk jadi persinggahan...jadilah daripada takde...Kapel ape yang sanggup kate cikgu die shit, tak adil,berat sebelah...Itu nak jadi pasangan hidup...mintak elak.

Anak2 mudah sangat kate cikgu tak adil, Mudah sangat kate cikgu pilih kasih...Tengok diri sendiri..Kite adilke ngan cikgu, kite hormat ke kat cikgu,kite betul sayang ke kat cikgu? Dah macam2 kami buat rasenyer korban duit,masa,tenaga,keluarga,sakit,pening,semua nak buat yang terbaik untuk anak murid...tak pernak fikir..Ingat..Air mate kami tumpah gara2 anak2 nak buat yang terbaik pernah key jumpe ucap terima kasih..Dapat 8A pernah ke jumpe ucap terima kasih...Nak join persembahan cikgu...Layak key...Ade mase nak latihan key..kan banyak mase nak berkapel...Fikir dengan ilmu yang kononnye banyak tu bukan dengan kesombongan.Kami tahu anak2 memang pandai..dah pandai...takyah sekolah..cikgu tak adil..buat sekolah sendirik. Mintak mak ayah jadi cikgu...die orang lebih adil.

Belajarlah bersyukur. Kemana kite dibawa pergi itu bukan kehendak kami...tu kan kite rancang Allah yang tentukan. Ade hikmah kot..Allah sengaja tak nak bagi kat orang yang bakal lupa diri. Cube renung...3B,3C,3D,3E,3F,3G,3H,3I ade ke kami bawa keluar? ade ke kami buat jamuah ala2 kat hotel. ade ke kami buat jamuan makan sampai nak terburai perut, ade ke banyak program tuk mereka? Die orang yang layak Komplen.Tapi rasanye die orang lebih berakal dari orang pandai yang dapat banyak 'A'. Die orang lebih tau nak hormat guru dari orang yang konon pandai. Kalau die orang tuntut ape yang korang dapat tahun lepas...Korang jawablah sendiri...

Ikhlas dari seorang guru SENI kelas 3RK 2008, saya betul betul kecewa dengan anda. Walaupun subjek yang diajar dianggap tidak penting, rasanyer kami semua guru3 subjek lain sentiasa barsatu nak pastikan anda berjaya.Bukan mintak dibalas, jauh sekalu mintak di tuduh tidak adil..semua semata2 nak beri anda kehidupan yang cemerlang. Walaupun tahun lepas dugaan paling perit, kerana 3RK yang kononnye pandai, kami semua bertungkus lumus nak beri anda seronok.Ingat mase Pentomen Ikan oh Ikan, Ingat Gunung Ledang, Ingat Kem Bukit Cerakah, Ingat jamuan Akhir tahun...Ape sangat yang korang tolong...Ape sangatlah sumbangan korang...Dah berjaya bagi SHIT kat kami....Best KAPEL lah korang nih.

Ape2pun anak2 kekecewaan saya , saya telan sendiri. nak harap maaf dari kalian..hemmm...tak sama ngan mintak maaf ngan kapel..Salah sikit..maafnyer berkali2.Tapi ngan cikgu..sombongkan diri.Doa kami anda terus barjaya. Berjayalah ngan kapel anda. Rase seronok ,lega dan sayang yang dulu hilang serta merta. dek kerana anak2 yang DAH PANDAI, DAH KAPEL,DAH HEBAT.kami tak berhenti doakan..itipun kalau masih dianggap masih TIDAK ADIL.

Anak2 3RK tahun nie (2009)..jangan lupa diri ye..biarlah kite tak pandai tapi tahu bersyukur, tahu hormat, tahu berterima kasih.Mungkin kakak2 abang2 anda pandai, kami bagi ilmu mencurah2 tapi kami terlupa nak bagi ilmu HORMAT GURU, ILMU SYUKUR PADA TUHAN. Tahun depan kalo kami lepas pandang, Kalianlah kene terus pandang kami, Kalo kami tak berlaku adil, kalianlah kene terus adil dengan kami....Kami Hanya cikgu biasa.Tak kurang tak lebih.TAPIKAN KAMI LEBIH MAKAN GARAM DULU DARI KALIAN, KAMI LEBIH DULU JEJAK KAKI KE MENARA GADING...Jangan terlepas kate, ilmu tak berkat..akhirnye...8A PMR hanye tinggal Sejarah .Key..Maaf kerana tulisan ini barbaur emosi..Inilah pertama kalinye sepanjang 10 tahun bergelar guru, bertemu dengan ANAK TERLALU PANDAI. Maaf kiranyer menyinggung perasaan mana2 pihak..Sekadar menegur sekadar berkongsi.Harap2 aku tak jadi anak murid TERLALU PANDAI..Sederhana dan masih waras berkata2 KERANA CIKGU AKU JADI CIKGU.Terima kasih cikgu2. kerana tak ajar aku jadi lupa diri dan PANDAI SOMBONG.Jasa kalian tetap aku sanjung sampai bila2 .CIKGU2 tetap adil dihati Wazir. Salam dari cikgu "Shit"...telan ajelah.

2 ulasan:

  1. Tak sempat nak baca post budak tu.. Dia dah delete... Melampau sgt kalau nak ikutkan.. Ni la budak yang kurang berfikir yah... Ntah apa silapnya... Nak kata tak belajar, hari-hari pergi sekolah.... Tapi perangai macam hantu.. Nama je perempuan.. Haih..... Sabar ye yah....

    BalasPadam
  2. ramai cikgu kecewa, Yang dituju ustazah salimah, cikgu..kami kan perancang 3rk..tahlah Akim..Yang terjadi nie biar jadi pengajaran. PASNI TAKNAK AJAR 3RK rela lagi ajar 3K.Ayah dah maafkan pun..tapi kalo kereta pernah kemik, kite touch up macam mane cantik pun dah tak macam mane kite baru beli dulu..betul tak..

    BalasPadam