Khamis, April 30, 2009

KISAH SI TONGKOL

SMK SRI ANDALAS..Karnival Seni Daerah Klang..aku jadi Hakim pertandingan Arca bersama bekas pensyarah SEMINAR kat UiTM masa blaja dulu. Tak abih2 dia promote aku nie anak murid die. Tak sia2 bagi 'A' katanya. Em...senyum jer..otai tu. Bawak anak2 masuk bertanding...Montel, Salleh, Cayyoi..masuk bertanding...buat arca bukan acar buah ye... Fuh! kecoh dibuatnye. Awal2 lagi dah kene serang cikgu2 sekolah lain yang tak puas hati pasal sekolah lain. Penat jelaskan..Kite hakim tapi dah macam penganjur plak kene buat tu buat ni...blasah jer.
Anak2 didik buat arca semut di pangkal pokok..Idea canggih..tapi dekat 2 jam yang naik " SETONGKOL" kayu...Ketua hakim siap sindir tanpa tahu sekolah tu sekolah aku... " Zir..ko tengok budak tu..tahu tak tajuknye mesti bunyi macam nie " SETONGKOL" keh3 gelak..aku tumpang gelak gak. dalam hati..Blasah kang!!!!!Masa menilai...Arca " TONGKOL" tu di rangking ke 4, fuh! ada tempat. Tapi bila di saring semula jatuh tempat ke-5. Hadiah sampai tempat ke 4 jer...melepas..Ape2 pun Tahniahlah cos 5 terbaik dari 16 sekolah yang masuk bertanding...Bolehlah dibanggakan ..Tahun depan tebus kekalahan..semuanya diserahkan pada Cayyoilah..ade pengalaman.

Kepada anak2 yang masuk pertandingan Drawing, menggambar...Tahniah juga. Walaupun takde tempat tapi berjaya beri saingan..Cikgu bangga ngan korang..Hari ni gak cipta sejarah lain, kene berucap beri ulasan bagi pihak ketua Hakim..Naik luruh jantung bercakap depan orang2 besar dan jemputan. Oleh kerana dapat "OMBAK SUNAMI" dari anak2 dan maknyer..Adikde Aryanti..semangat dan selamber berucap..Blasah jer. Rasa macam YB plak..baju batiuk bersongkok...tengok orang kat depan dengo sampai melopong...key gak aku nie ye...bleh joint politik ..keh3. Kawan2 cikgu seni dari sekolah lain tak henti2 menyakat...siap korang...aku tafsir seni SPM tahun ni kasik kelat muka..Acah jer.

Balik siap singgah makan KFC ngan bebudak. Meraikan kejayaan mendapat tempat 'DUDUK' kat dewan jer...Pas makan terus anto bebudak dan langsung bergegas g amik AMMAR..kekasih cilikku. Budak kecik nie tak banyak karenah. Bagi gula2..senyaplah die di alam fantasi. Sempat bayar bil tlepon...Wahai CELCOM..tolonglah jadi pemudah cara. Jangan tak mesra pelanggan dan akhirnya menyusahkan...Akak kaunter..benda boleh beres 2 minit jadi 20 minit kan klakar tu..oleh sebab aku hari nie macam YB, cepat2 die orang cover..Agaknye hari2 kene pakai BATIK + SONGKOK baru orang respek. Pastu terus anto AMMAR balik..macam biaselah..."Tiemier kacierrr cikgueii wajierrr..." tu je faham. " Cameirrr2 AMmmar"..Pas anto Ammar, balik jab. Pastu anto Cayyoi plak. Pastu AMAN datang ajak makan ROTI CANAI..Pastu balik umah. Dapat rehat jap.

Makan malam ngan ATIE ( isteri tercinta), MONTEL, DAUS dan KARIM...Dibekalkan anak2 susu rendah lemak yang tah macam takde rase pun..kejam bebudak nie. Pas makan..duduk le ramai2 depan TV tengok cite antu POCONG kat TV3. Stazah paling takut,,,jeritan dia macam antu tu dok seblah die jer...Daus...em...acah2 berani padahal dalam ramai2 anak aku dielah paling pengecut...bunyi siren kilang pun berlari dapatkan walid die..katenye bunyi suara orang mengilai...sejarah lame tu...So..Hari nie macam tu ajer agendanyer...

Hari nie tak jumpe pun anak2 Mentee...rindu kat korang...ayah sok nak g bercuti ke Melaka..bersama Keluarga Cikgu Mazidah, Montel, Salleh, Karim, Daus. Doakan kami selamat pegi slamat kembali...ade rezeki adalah ole2. Takde rezeki...Kulit siput pun bleh ye...Keh3.

Anak2 6A3...terima kasih kerana setia bertugas jaga galeri..Nanti kita raikan dengan Daun Saleri...ape yang penting..KERJASAMA 3X..Op! lupa plak...terima kasih kepada penaja sarapan pagi kami..." cikgu Mazidah" ape lagi..CUCOR KODOK PERISA KADANG2 UDANG KADANG2 HOTDOG...Dalam krete dah blasah sehingga mengganggu pemandu2 lain..die orang teringin agaknyer...Sebarang tempahan CUCOR KODOK BANYAK PERASA NI SILA HUBUNGI ,'cikgumazidah.blogspot.com' perkhidmatan amik sendiri disediakan. Key...nak berehat..sok nak jalan jauh...Adikde Yan..slamat jadi 'MAK ANDAM DAN JURU KAMERA'. Tapau skit kek hantaran...Nanti kite orang bawak balik "CENCALOK' dari MELAKA...SLAMAT MALAM SMUE...SAYANGGGGGGGG ANDA SMUE....Cikgu " TONGKOL " minta diri...

1 ulasan:

  1. selamat bercuti cikgu.......
    selamat pergi dan selamat kembali cikgu.......

    BalasPadam